Fermierii au urcat cu tractoarele pe scările parlamentului. Poliția încearcă să îi alunge (LIVE NM)
Full Article 3 minutes read

Fermierii au urcat cu tractoarele pe scările parlamentului. Poliția încearcă să îi alunge (LIVE NM)

Mai mulți agricultori care au protestat în ultimele zile față de atitudinea guvernului privind problemele cu care se confruntă, au pornit cu tractoarele spre clădirea parlamentului, unde urmează să se desfășoare ședința plenară. Unele mijloace de transport au urcat chiar pe scările din fața clădirii. Zeci de polițiști au fost mobilizați la fața locului. Oamenii legii încearcă să oprească accesul acestora.

UPDATE (11:45) În fața protestatarilor a ieșit deputatul PAS Mihai Popșoi. Acesta a anunțat că PAS va depune astăzi o moțiune de cenzură contra guvernului Chicu. El a invitat 7 reprezentanți ai fermierilor la discuții cu fracțunile parlamentare.

Protestarii și polițiștii s-au îmbrîncit. Liderul Partidului „Democrația acasă”  Vasile Costiuc susține că polițiștii au făcut uz de gaze lacrimogene.

Oamenii legii au format un cordon în fața parlamentului. Ședința parlamentului urmează să se desfășoare la ora 13:30. Inițial, aceasta fusese planificată pentru ora 12:00.

În această dimineață, poliția a publicat un comunicat de presă și a îndemnat participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

„Oamenii legii solicită atât participanților la proteste, cât şi tuturor cetăţenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime. Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată în comunicat.

Fermierii au urcat cu tractoarele pe scările parlamentului. Poliția încearcă să îi alunge (LIVE NM)

NM

Fermierii au urcat cu tractoarele pe scările parlamentului. Poliția încearcă să îi alunge (LIVE NM)

NM

***

Câteva zeci de tractoare staționează de circa o săptămână în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii susțin că au fost susținuți prea puțin de către guvern în urma secetei din acest an. Mai mult, aceștia sunt împotriva propunerii de a majora TVA-ul de la 8 la 12%.

Pe 14 decembrie, un grup de agricultori a reușit să obțină o întrevedere cu ministrul Agriculturii, Ion Perju. Ulterior, în cadrul ședinței guvernului, cabinetul de miniștri a aprobat un amendament propus de Partidul Socialiștilor la proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, prin care propune aplicarea cotei unice TVA în agricultură din 1 iulie și nu din 1 ianuarie 2021, așa cum a propus inițial executivul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: