Filat, dat în judecată pentru insultă și defăimare. Cine este denunțătorul
Full Article 3 minutes read

Filat, dat în judecată pentru insultă și defăimare. Cine este denunțătorul

Fostul premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat, a fost dat în judecată pentru defăimare și insultă. Denunțătorul este casa de avocatură „Popa şi Asociaţii”, care în trecut a apărat interesele ex-președintelui Partidului Liberal Democrat (PLDM). Într-un comunicat de presă publicat joi, 13 februarie, avocații anunță că au depus o plângere penală la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. 

Motivul nemulțumirilor avocaților a constituit declarațiile fostului premier din cadrul unei emisiuni televizate din 12 februarie.

„În baza tuturor declarațiilor mincinoase expuse pâna acum în spațiul public de către Vlad Filat și alte persoane, noi am depus o plângere penală la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania pentru defăimare § 187 și insultă § 185, fapte penale prevăzute de Codul Penal al Germaniei. Prin urmare, toate declarațiile de până acum și cele ulterioare vor fi monitorizate și urmărite penal de către procurorii din Germania, care urmează să investigheze toate cele expuse de Vlad Filat și să stabilească adevărul în cadrul unui proces echitabil”, se arată în comunicat.

Apărătorii explică că urmărirea penală pe teritoriul Germaniei a acestor fapte penale comise în Moldova este posibilă datorită statutului de rezident permanent al avocatului Igor Popa, înregistrat la Camera Avocaților din Frankfurt, Germania.

„Presupunem că Vlad Filat a atacat în mod repetat avocatul Igor Popa, care i-a asigurat asistență juridică, din motivul că nu dorește să achite facturile pentru serviciile juridice prestate timp de mai mult de un an de zile. Precizăm că avocatul Igor Popa a fost denigrat și a fost răspândită informație falsă, deoarece s-a dorit înlăturarea acestuia din dosar, pentru că la un moment dat devenise incomod pentru anumite persoane, inclusiv din anturajul lui Vlad Filat”, mai scriu avocații.

Totodată, casa de avocatură „Popa și Asociații” susțin că hotărârea judecătorească prin care a fost admisă cererea de eliberare condiționată a lui Filat a avut ca temei demersurile adresate Curții Europene a Drepturilor Omului de către avocatul Igor Popa în anii 2016 și 2017, și ca urmare a reducerii pedepsei cu 685 de zile și eliberarea acestuia din detenție.

Amintim că Vladimir Filat a fost eliberat înainte de termen din penintenciarul nr. 13 în data de 3 decembrie. 

Acesta a fost condamnat în 2016, de către magistraţii Judecătoriei Buiucani, la 9 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

În luna august, pedeapsa lui Vladimir Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

De menționat că, în 2018, Filat a renunțat la serviciile lui Igor Popa. Acesta l-a acuzat pe Popa de faptul că ar fi furat bani care ulterior s-au pus pe seama ex-premierului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: