captură/privesc.eu

Flashmob matinal la CSM. PAS cere instituției „să nu admită capturarea justiției de către Dodon” (VIDEO)

Mai mulți membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în frunte cu președinta formațiunii Maia Sandu au participat în dimineața de 28 iulie la un flashmob în fața sediului unde urma să se desfășoare ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceștia l-au acuzat pe președintele Igor Dodon că ar urmări promovarea unor persoane corupte în funcții de răspundere din sistemul judecătoresc. La ședință a venit și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care a spus că „cu siguranță, judecătorii corupți nu au ce căuta în sistem”.

Maia Sandu l-a acuzat pe Igor Dodon că timp de 4 ani de mandat a promovat în funcții de judecători persoane corupte, iar acum încearcă să numească în funcții de răspundere în organele justiției oameni compromiși, care de-a lungul timpului au dat decizii proaste, și au pierdut multe cazuri la CEDO.

„Noi suntem aici să încurajăm CSM-ul să nu se lase folosit de Igor Dodon și să promoveze oameni cu merite, care nu au comis abuzuri, care nu sunt corupți și nu vor face jocuri politice murdare. Noi suntem aici ca să le spunem că oricum vom curăța sistemul judecătoresc și Procuratura de elemente corupte, dar le cerem CSM să nu mai nenoroceacă niște oameni între timp, până ajungem noi să facem reforma justiției, să nu mai numească în funcții de răspundere personaje odioase și corupte pentru că asta o să mai nenorocească niște oameni în următoarele luni”, a declarat președinta PAS.

Vicepreședinta PAS Olesea Stamate a declarat că, în ultima perioadă coliația PDM-PSRM încearcă să preia controlul total asupra instituțiilor din domeniul justiției.

„S-au făcut tot felul de jocuri, inclusiv prin numirea ultimilor membri din rândul profesorilor titulari de drept, modificarea legii într-un mod absolut netransparent și neobiectiv, pentru a se putea captura în continuare justiția. Sper că astăzi nu se va întâmpla subordonarea justiției celor care sunt la guvernare: punerea în funcții-cheie a unor judecători compromiși”, a declarat fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că, cel mai probabil, Vlad Clima va fi propus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Acesta s-a referit și la alți judecători, despre care a spus că ar exista îndoieli privind integritatea lor.

„Vlad Clima este unul dintre magistrații care au menținut decizia absolut ilegală, care a bulversat opinia publică națională și internațională, prin care s-au anulat alegerile locale din Chișinău. În afară de Clima mai sunt și alți oameni în raport cu care sunt mari întrebări legate de integritatea lor profesională: Liliana Catan, despre care se presupune că ar putea fi numită în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție, iar pe de altă parte, Viorica Puică, un judecător onest, față de care parlamentul nu adoptă hotărârea de numire a ei în funcția de judecător al CSJ, ca eventual să candideze la funcția de președinte al CSJ. (…) Mai există o judecătoare – Chișcă Doneva, care a participat în cadrul completului care a judecat dosarul „Gemenii”, în raport cu care noi plătim milioane de euro. Ea acum aspiră la funcția de vicepreședintă al CSJ”, argumentat Litvinenco.

Litvinenco l-a acuzat pe Igor Dodon că ar încerca să urmeze exemplul fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc și să „captureze justiția”: „E clar că Igor Dodon nu-și dorește judecători onești, integri, pentru că ei sunt mai greu de controlat. (…) Noi suntem aici pentru a transmite acest mesaj CSM în calitate de garant al independenței justiției, să pună piciorul în prag și să nu admită capturarea justiției de către Igor Dodon, așa cum a făcut-o pe timpuri Vladimir Plahotniuc”.

La ședință a venit și ministrul Justiției Fadei Nagacevschi. Întrebat de jurnaliști ce părere are despre flashmobul organizat de PAS, acesta a răspuns: „Cu siguranță, judecătorii corupți nu au ce căuta în sistem”.

https://www.facebook.com/maia.sandu/videos/2590550697864438/UzpfSTExOTYyMTE5MTU3OTg0MjpWSzoyNTkwNTUwNjk3ODY0NDM4/

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: