FMI a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

FMI a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) a dat miercuri undă verde pentru deblocarea a 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, salutând progresele realizate de autoritățile de la Chişinău în domeniul guvernanței fiscale şi anticorupției, informează AFP, citat de Agerpres.

Această sumă face parte dintr-un pachet mai amplu de 800 de milioane de dolari pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni, dacă îndeplinește anumite jaloane prevăzute în acordul cu FMI.

Prin includerea fondurilor care au fost eliberate miercuri, sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică la 242 milioane de dolari.

Presiunile asupra finanțelor publice ale Republicii Moldova s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina, conducând la un val de refugiați şi la efecte secundare precum explozia prețului gazelor naturale şi alimentelor.

Potrivit FMI, efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Republicii Moldova. Economia este așteptată să stagneze pe termen mediu iar inflația va rămâne ridicată din cauza creșterii prețurilor la alimente şi energie. În plus, deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt așteptate să se majoreze semnificativ în acest an.

„În pofida acestor provocări, autoritățile rămân angajate față de programul susținut de FMI, care este destinat să sprijine persoanele vulnerabile, să continue reformele şi să creeze condițiile pentru o creștere sustenabilă şi incluzivă. Autoritățile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanța fiscală, supravegherea sectorului financiar şi întărirea legislației în domeniul anticorupției”, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura.

FMI recomandă autorităților de la Chişinău să mențină un mix de politici adecvat, având în vedere presiunile inflaționiste, constrângerile bugetare şi riscurile la adresa scenariului de bază. În plus, este nevoie de eforturi concentrate pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor şi să avanseze reformele în domeniul energiei şi întreprinderilor de stat. O altă recomandare vizează protejarea independenței Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit FMI, adoptarea, până la finele lunii octombrie, a legislației care să consolideze autonomia instituțională a BNM este vitală.

La sfârșitul lunii iunie, Republica Moldova a obținut statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: