FMI, despre o eventuală demitere a lui Armașu: „BNM este independentă, însă trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face”
Full Article 3 minutes read

FMI, despre o eventuală demitere a lui Armașu: „BNM este independentă, însă trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face”

Fondul Monetar Internațional (FMI) consideră că Banca Națională a Moldovei (BNM) este o instituție independentă, însă trebuie trasă la răspundere pentru acțiunile sale. Declarația a fost făcută de către reprezentantul FMI în Republica Moldova Rodgers Chawani, în cadrul ediției din 19 mai a emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie”, de la postul național de televiziune. 

Întrebat de moderatoarea emisiunii ce părere are despre o eventuală demisie a guvernatorului BNM Octavian Armașu, reprezentantul FMI a răspuns:

Noi am promovat mereu o bancă centrală independentă. În contextul a ceea ce se întâmplă anul acesta: dacă este independentă, păstrează capitalul și face față acestor șocuri. Dacă banca centrală ar fi fost compromisă, nu ar fi fost capabilă să facă față situației și războiului din Ucraina într-o manieră atât de eficientă. Dacă nu ar fi dispus de resurse, am fi vorbit acum despre presiuni enorme asupra ratei de schimb, care ar fi destabilizat economia. După părerea noastră, BNM este independentă, pentru noi ce este un lucru extrem de important. Ceea ce este la fel de important este că, deși este independentă, ea trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face”.

În același timp, Rodgers Chawani a explicat că Moldova suferă din cauza celei mai înalte inflații din regiune întrucât depinde în mare parte de prețul la resursele energetice.

Cea mai bună metodă de a înțelege de ce inflația este foarte înaltă în R. Moldova în comparație cu țările vecine sau din regiune este să analizăm compoziția coșului de consum pentru R. Moldova. În jur de 50% din inflație se datorează produselor alimentare și prețurilor la energie. În zona euro – aceasta reprezintă doar 25%. În Germania este 10-15 %. Asta înseamnă că, dacă există un șoc de aprovizionare sau creștere a prețurilor la resursele energetice, va afecta economia foarte mult. Și asta vedem acum”, a spus expertul financiar.

Amintim că, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică pe 11 mai, nivelul anual al inflației în R. Moldova a depășit 27%. Produsele alimentare s-au scumpit cu 30,17%, mărfurile nealimentare – cu 19,13% și serviciile prestate populaţiei cu 34,40%. Este cea mai înaltă rată a inflației din regiunea Europei de Est.

Opozia parlamentară a solicitat pe 19 mai demisia lui Octavian Armașu. Și conducerea partidului de guvernare PAS a menționat că nu exclude demisia guvernatorului BNM. Pe 18 mai, el a fost audiat în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului pe tema ratei înalte a inflației.

Octavian Armașu a fost numit în funcția de guvernator al BNM la sfârșitul lunii noiembrie 2018 în funcție, pentru un termen de șapte ani.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: