Focar de pestă porcină în Moldova. Bani pentru cei care vor raporta cadavrele mistreților
Full Article 2 minutes read

Focar de pestă porcină în Moldova. Bani pentru cei care vor raporta cadavrele mistreților

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că pe data de 13 iulie, în Republica Moldova, a fost depistat un nou focar de pestă porcină africană. De această dată, cazul a înregistrat într-o gospodărie din satul Zârnești, raionul Cahul. Agenția face apel către cetățeni și promite recompense bănești pentru fiecare cadavru de mistreț raportat.

Potrivit ANSA, urmare a depistării cazului, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

La fel, ANSA solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să nu procure produse alimentare din locuri neautorizate. La fel, cetățenii sunt îndemnați să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, or, potrivit ANSA, produsele vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Agenția mai declară că este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Potrivit ANSA, de la începutul anului, te teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 9  focare de pestă porcină africană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: