Vocea Basarabiei/imagine simbol

„Forța Femierilor” îi cere lui Bolea să demisioneze după declarația despre subvențiile la hectar: „Se ocupă cu manipulare”

Asociația „Forța Fermierilor” îi cere ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, să demisioneze după ce le-a cerut agriculturilor să voteze pentru eurointegrarea Republicii Moldova la referendumul din toamnă pentru a apropia țara de UE, iar subvențiile la hectar să poată fi introduse. „Forța Fermierilor” consideră că retorica ministrului este „șantaj cras” și „manipulare”, care ar putea avea un efect invers decât cel urmărit. Precizările au fost făcute într-o declarație publicată pe 1 august. 

Ministrul Agriculturii în situația de criză, ce continuă de 3 ani trebuie să fie promotorul măsurilor urgente și cardinale de redresare a sectorului. Însă, din păcate dânsul este preocupat mai mult de PR politic și agitația electorală în timpul de serviciu public. Declarația lui despre legătura introducerii plăților directe cu participarea agricultorilor la referendum din 20 octombrie este una aberantă și falsă care din contra subminează aspirațiile europene”, se arată în declarație. 

Asociația „Forța Fermierilor” a calificat declarația ministrului Bolea drept „un șantaj cras”.

Accesarea fondurilor europene pentru agricultură din momentul când Moldova a primit statut de candidat în UE depinde nu de rezultatele unui referendum fără mare valoare juridică, ci de la prioritizarea agriculturii în cadrul negocierilor de aderare și profesionalismul echipei de negocieri. Totodată menționăm că Moldova dispune de propriu fond de subvenționare cu valoare de 1,7 miliarde lei în 2024, o bună parte din care ar putea fi repartizat ca plăți directe. Este rușinos că funcționar de așa rang, responsabil pentru unul din cele mai importante ramuri ale economiei, se ocupă cu manipulare, care poate provoca efectul invers în rândurile fermierilor în raport cu vectorul european”, a adăugat aceasta. 

Astfel, „Forța Fermierilor” solicită lui Vladimir Bolea să-și dea demisia, iar ulterior să fie lansate imediat consultări cu asociațiile agricole referitor la candidatura următorului ministru al Agriculturii. 

Ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, nu a comentat, deocamdată, cererea Asociației „Forța Fermierilor”.

***

Precizăm că solicitarea Asociației „Forța Fermierilor” vine după răspunsul controversat oferit de Vladimir Bolea agricultorilor care au cerut plăți la hectar, sub formă de subvenții. Ministrul Agriculturii i-a îndemnat să iasă „masiv” la referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc pe 20 octombrie, să voteze în favoarea eurointegrării și să nu aștepte „pomene”. El a argumentat că subvențiile la hectar există în țările din UE, însă Republica Moldova nu dispune de banii necesari pentru acestea. Declarațiile au fost făcute în data de 31 iulie, în cadrul unei ședințe online cu șefii direcțiilor agricole raionale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: