„Forța Fermierilor”, tot mai supărată pe Guvern. Membrii asociației au părăsit ședința, după ce ministra Finanțelor și-a delegat adjuncta
Full Article 2 minutes read

„Forța Fermierilor”, tot mai supărată pe Guvern. Membrii asociației au părăsit ședința, după ce ministra Finanțelor și-a delegat adjuncta

Asociația Forța Fermierilor s-a dus la întâlnire cu ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, dar pentru că a venit secretarul de stat, s-au întors și au plecat, calificând gestul drept unul de sfidare. Agricultorii spun că ațiunile ministerului din 24 și 25 mai sunt „ultima picătură și provocarea deschisă a producătorilor agricoli pentru a ieși în stradă”.

La întălnirea de la Ministerul Finanțelor cu Consiliul Asociației Forța Fermierilor, Veronica Sirețeanu nu a venit. În locul ei a fost delegat secretarul de stat, care pe 24 mai a prezentat avizul negativ la inițiativa legislativă a deputatului Trubca privind modificarea legii cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli

„Atragem încă odată atenția societății că organizația noastră a solicitat întălnirea respectivă încă pe 18 aprilie 2023 și am primit răspuns în scris privind disponibilitatea doamnei ministre să se întâlnească cu Consiliul Forței Fermierilor pe data de 25 mai. În asemenea circumstanțe, lipsa demonstrativă a ministrei fermierii au tratat ca un gest de sfidare”, se arată într-un comunicat emis de Forța Fermierilor.

Forța Fermierilor a considerat că explicația secretarului de stat este „absolut formală” și au părăsit sala de ședință în semn de protest.

Asociația menționează că informația privind „mimarea dialogului” cu fermierii urmează să fie adusă la cunoștința organizațiilor teritoriale în cadrul adunărilor, care vor avea loc în următoarele 10 zile.

„Mulți agricultori au calificat incidentul de ieri și de azi drept ultima picătură și provocarea deschisă a producătorilor agricoli pentru a ieși în stradă”, au adăugat responsabilii.

***

Pe 23 mai, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au anunțat că au protestat la Bruxelles, alături de producători agricoli inclusiv din România. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de „situația creată cu prăbușirea prețurilor la materia primă în urma presiunii producției ieftine din Ucraina”.

Forța Fermierilor a menționat că Guvernul Moldovei, spre deosebire de Comisia Europeană, nu a restricționat importurile unor produselor agricole din Ucraina și „riscul invaziei materiei prime agricole din țara vecină rămâne unul sporit”. Astfel, Asociația a declarat că în lipsa unei reacții a Chișinăului se pregătește de protestul din 7 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: