Forța Fermierilor

FOTO Forța Fermierilor a protestat la Bruxelles: a cerut fonduri speciale și s-a plâns pe Guvernul de la Chișinău

Asociația Forța Fermierilor a protestat la Bruxelles, alături de producători agricoli inclusiv din România. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de „situația creată cu prăbușirea prețurilor la materia primă în urma presiunii producției ieftine din Ucraina”. Forța Fermierilor a menționat că Guvernul Moldovei, spre deosebire de Comisia Europeană, nu a restricționat importurile unor produselor agricole din Ucraina și „riscul invaziei materiei prime agricole din țara vecină rămâne unul sporit”. Astfel, Asociația a declarat că în lipsa unei reacții a Chișinăului se pregătește de protestul din 7 iunie. 

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au fost la manifestație, pe 23 mai, alături de producători agricoli din Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Agricultorii sunt nemulțumiți de situația creată cu prăbușirea prețurilor la materia primă în urma presiunii producției ieftine din Ucraina și au tras un puternic semnal de alarmă în fața oficialilor de la Comisia Europeană și celor din Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European”, se arată în declarația Asociației.

Exponenții Asociației din Moldova au accentuat atenția oficialilor din UE pe faptul că „agricultorii din țara noastră nu dispun de subvenții europene și în acest context impactul diminuării vertiginoase a prețurilor la cereale și oleaginoase este mult mai dureros pentru ramura, care a fost afectată anul trecut și de seceta și de scumpiri exorbitante necompensate la resurse necesare producerii agricole”.

Totodată, reprezentanții Forței Fermierilor au remarcat că Guvernul Moldovei, spre deosebire de Comisia Europeană, nu a restricționat importurile unor produselor agricole din Ucraina și riscul invaziei materiei prime agricole din țara vecină rămâne unul sporit”, se arată în declarația fermierilor.

Forța Fermierilor

Agricultorii din Moldova au solicitat sprijinul Uniunii Europene „prin alocarea unor fonduri speciale, din care pot fi acordate compensațiile producătorilor agricoli moldoveni măcar pentru suprafețele de prima grupă (grău, orz, rapiță ect)”.

În același timp, Asociația a declarat că va continua acțiunile cu fermierii europeni din Europa de Est.

Totodată, în condițiile lipsei unei reacției din partea Guvernului la revendicările noastre, asociația se pregătește pentru protestul din 7 iunie 2023″, au precizat agricultorii.

Forța Fermierilor
Forța Fermierilor

Decizia de a protesta le aparține agricultorilor, dar supărarea ar trebui să fie motivată. Așa a reacționat recent ministrul Agriculturii Vladimir Bolea în contextul avertizării agricultorilor de a organiza proteste în toată țara dacă nu vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole.

Acum noi suntem preocupați de crearea posibilităților ca agricultorii din Republica Moldova să poată vinde și să concureze cu exportatorii de pe tot bazinul Mării Negre. Asta este preocuparea mea numărul unu, ca el să nu rămână cu cerealele lui pe stoc, dar să și le vândă”, a adăugat Bolea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: