Fost șef al Statului Major britanic crede că mercenarii Wagner pot ataca Kievul din Belarus
Full Article 3 minutes read

Fost șef al Statului Major britanic crede că mercenarii Wagner pot ataca Kievul din Belarus

Fostul șef al Statului Major britanic, generalul Richard Dannatt, consideră că Ucraina ar trebui să se ferească de un posibil atac asupra Kievului din partea mercenarilor Wagner, sub conducerea lui Evgheni Prigojin care după încercarea unei revolte în Rusia a plecat în Belarus. 

Pentru fostul șef al Statului Major al armatei britanice, faptul că Prigojin prin înțelegere cu Lukașenko a plecat în Belarus „provoacă o oarecare îngrijorare”. Richard Dannatt a oferit declarații în acest sens într-un interviu pentru Sky News, scrie Evropeiskaea Pravda

Dacă el, „a păstrat forțele pregătite pentru luptă în jurul lui, atunci reprezintă din nou o amenințare pentru flancul ucrainean, cel mai apropiat de Kiev”, a adăugat Dannatt, menționând că Rusia ar putea folosi Wagner într-o nouă încercare de a lua Kievul. 

„Ecoul evenimentelor de ieri va fi simți încă mult timp”, a precizat el.

Declarația fostului șef al Statului Major britanic nu a fost comandată deocamdată de părțile vizate.

***

Evgheni Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. În dimineața zilei de 24 iunie, Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. Procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin.

Autoritățile ruse au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia. Într-o primă declarație, președintele rus Vladimir Putin a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toți cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiți.

Ulterior, serviciul de presă al regimului de la Minsk a anunțat în seara zilei de 24 iunie că președintele Aleksandr Lukașenko a discutat cu Evgheni Prigojin, încercând să îl convingă să renunțe la planul său de a asalta Moscova. Negocierile dintre Lukașenko și Prigojin ar fi durat pe parcursul întregii zile. În cadrul acestora, Lukașenko ar fi cu oferit inclusiv „garanții de securitate pentru luptătorii Wagner” – plan acceptat de Prigojin.

Mai târziu, liderul grupării Wagner Evgheni Prigojin a oprit „rebeliunea militară”. În seara zilei de 24 iunie, mercenarii săi au părăsit centrul Rostov pe Don, unde se stabiliseră în ajun. Înainte de a părăsi Rostov pe Don, liderul grupării militare Wagner a anunțat că își retrage coloana care înainta spre capitala Rusiei, Moscova.

Într-un final, Kremlinul a declarat că va închide procesul penal împotriva lui Prigojin, iar liderul grupării va pleca în Belarus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: