Fostul director al Agenției Servicii Publice a fost reținut pentru 72 de ore
Full Article 2 minutes read

Fostul director al Agenției Servicii Publice a fost reținut pentru 72 de ore

Fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), vizat într-o anchetă desfășurată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a fost reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu, urmare a perchezițiilor din dimineața de 17 noiembrie. Potrivit surselor, este vorba despre Serghei Răilean.

Fostul director al ASP a fost reținut în urma perchezițiilor desfășurate de comun cu ofițerii SIS la domiciliul acestuia, în Chășinău. Oamenii legii au ridicat purtători de informații, care urmează a fi supuse expertizării informatice.

„Acțiunile procesual-penale efectuate vin să fortifice probatoriul acumulat de autoritatea de investigație cu referire la infracțiunile de care este bănuit figurantul, legate de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact, în perioada în care a condus Agenția, bănuitul a facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și a pașapoartelor – pe numele mai multor persoane din anturajul cetățeanului Plahotniuc Vladimir, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte. Trebuie menționat faptul că acțiunile de care reținutul este bănuit au fost comise în favoarea organizației criminale „Plahotniuc””, se arată în comunicatul publicat de PCCOCS.

Investigațiile continuă, iar procurorii PCCOCS vor decide asupra necesității solicitării aplicării măsurilor preventive în privința bănuitului.

Precizăm că, în noiembrie 2019, ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Chiril Moțpan, pe atunci președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a dezvăluit că Vladimir Plahotniuc ar avea documente cu fotografia lui, dar cu alt nume, prenume, dată a nașterii și reședință. Documentul ar fi fost obținut când în funcția de director al Agenției Servicii Publice era Sergiu Răilean, care ar fi finul de cununie al fostului președinte al PDM, Pavel Filip.

Răilean a fost demis în 2019 din funcția de director al ASP, la propunerea premierului de atunci, Maia Sandu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: