tribuna.md

Fostul director al Agenției Servicii Publice a fost reținut pentru 72 de ore

Fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), vizat într-o anchetă desfășurată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a fost reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu, urmare a perchezițiilor din dimineața de 17 noiembrie. Potrivit surselor, este vorba despre Serghei Răilean.

Fostul director al ASP a fost reținut în urma perchezițiilor desfășurate de comun cu ofițerii SIS la domiciliul acestuia, în Chășinău. Oamenii legii au ridicat purtători de informații, care urmează a fi supuse expertizării informatice.

„Acțiunile procesual-penale efectuate vin să fortifice probatoriul acumulat de autoritatea de investigație cu referire la infracțiunile de care este bănuit figurantul, legate de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact, în perioada în care a condus Agenția, bănuitul a facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și a pașapoartelor – pe numele mai multor persoane din anturajul cetățeanului Plahotniuc Vladimir, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte. Trebuie menționat faptul că acțiunile de care reținutul este bănuit au fost comise în favoarea organizației criminale „Plahotniuc””, se arată în comunicatul publicat de PCCOCS.

Investigațiile continuă, iar procurorii PCCOCS vor decide asupra necesității solicitării aplicării măsurilor preventive în privința bănuitului.

Precizăm că, în noiembrie 2019, ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Chiril Moțpan, pe atunci președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a dezvăluit că Vladimir Plahotniuc ar avea documente cu fotografia lui, dar cu alt nume, prenume, dată a nașterii și reședință. Documentul ar fi fost obținut când în funcția de director al Agenției Servicii Publice era Sergiu Răilean, care ar fi finul de cununie al fostului președinte al PDM, Pavel Filip.

Răilean a fost demis în 2019 din funcția de director al ASP, la propunerea premierului de atunci, Maia Sandu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: