tribuna.md

Fostul director al Agenției Servicii Publice a fost reținut pentru 72 de ore

Fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), vizat într-o anchetă desfășurată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a fost reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu, urmare a perchezițiilor din dimineața de 17 noiembrie. Potrivit surselor, este vorba despre Serghei Răilean.

Fostul director al ASP a fost reținut în urma perchezițiilor desfășurate de comun cu ofițerii SIS la domiciliul acestuia, în Chășinău. Oamenii legii au ridicat purtători de informații, care urmează a fi supuse expertizării informatice.

„Acțiunile procesual-penale efectuate vin să fortifice probatoriul acumulat de autoritatea de investigație cu referire la infracțiunile de care este bănuit figurantul, legate de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact, în perioada în care a condus Agenția, bănuitul a facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și a pașapoartelor – pe numele mai multor persoane din anturajul cetățeanului Plahotniuc Vladimir, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte. Trebuie menționat faptul că acțiunile de care reținutul este bănuit au fost comise în favoarea organizației criminale „Plahotniuc””, se arată în comunicatul publicat de PCCOCS.

Investigațiile continuă, iar procurorii PCCOCS vor decide asupra necesității solicitării aplicării măsurilor preventive în privința bănuitului.

Precizăm că, în noiembrie 2019, ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Chiril Moțpan, pe atunci președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a dezvăluit că Vladimir Plahotniuc ar avea documente cu fotografia lui, dar cu alt nume, prenume, dată a nașterii și reședință. Documentul ar fi fost obținut când în funcția de director al Agenției Servicii Publice era Sergiu Răilean, care ar fi finul de cununie al fostului președinte al PDM, Pavel Filip.

Răilean a fost demis în 2019 din funcția de director al ASP, la propunerea premierului de atunci, Maia Sandu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: