Fostul primar al Sectorului 5 din București a fost condamnat la aproape 12 ani de închisoare. Va plăti daune de €15 mln
Full Article 2 minutes read

Fostul primar al Sectorului 5 din București a fost condamnat la aproape 12 ani de închisoare. Va plăti daune de €15 mln

Fostul primar al Sectorului 5 al capitalei României, Marian Vanghelie, a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare în dosarul în care este judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu. Decizia a fost luată, joi, de magistrații Tribunalului București, după un proces care a durat șase ani, anunță Digi24.

De asemenea, judecătorul a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă Sector 5 București și l-a obligat pe Marian Vanghelie la plata a 15 milioane de euro, cu titlu de daune materiale.

Alte trei persoane au fost condamnate cu pedepse cuprinse între 3 și 8 ani de închisoare.

Decizia luată joi poate fi constestată la instanța superioară.

Procesul a început în 2015 la Tribunalul București. Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de Departamentul Național Anticorupție (DNA) pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de doi complici, a solicitat și primit foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: