Fostul procuror general al Ucrainei a venit la Chișinău și s-a întâlnit cu mai mulți deputați ai PAS
Full Article 2 minutes read

Fostul procuror general al Ucrainei a venit la Chișinău și s-a întâlnit cu mai mulți deputați ai PAS

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, a avut o întrevedere cu fostul procuror general al Ucrainei, Ruslan Ryaboshapka. La eveniment au mai participat și deputații Ana Calinici, Vasile Grădinaru și Igor Chiriac.

Discuțiile s-au axat pe oportunitățile reformării justiției, care este una dintre prioritățile Parlamentului de legislatura a XI-a.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a menționat că eforturile de reformare a justiției trebuie să se soldeze cu un sistem care să se bazeze pe corectitudine, eficiență și echitate. „Suntem determinați să avansăm în reformarea acestui sector și în combaterea corupției”, a menționat Olesea Stamate.

De asemenea, participanții la întrevedere au mai discutat despre evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Fostul procuror general al Ucrainei, Ruslan Ryaboshapka, a vorbit despre experiența autorităților de la Kiev în acest domeniu și și-a exprimat disponibilitatea de a oferi suport și consultanță țării noastre.

***

Pe 10 noiembrie, Olesea Stamate a anunțat că PAS a înregistrat proiectul de lege privind modificarea Legii Procuraturii. Aceasta a menționat că scopul inițiativei este de a permite atât persoanelor din țară, cât și din diaspora, de a candida la funcția de procuror general și procurori-șefi ai Procuraturilor specializate.

La începutul lunii septembrie, președinta țării Maia Sandu a promulgat modificările la Legea Procuraturii. Acestea vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activităţii procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. În eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activităţii procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului eliberarea sa din funcţie. Printr-un proiect de lege, PAS a modificat şi componenţa CSP. Astfel, numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.

Procurorul general momentan suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo a criticat dur inițiativa. În prezent, acesta este în arest la domiciliu și cercetat penal pentru mai multe capete de acuzare. Iar  CSP a dat undă verde creării unei comisii speciale care să evalueze activitatea lui Stoianoglo. Inițiativa a avut loc după ce președinta țării Maia Sandu a solicitat inițierea evaluării activității sale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: