app.gov.md

Fostul șef al APP Vladimir Baldovici, în vizorul ANI. Inspectorii au constatat un conflict de interese

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat un conflict de interese pe numele fostului director general al Agenției Proprietății Publice (APP) Vladimir Baldovici. Inspectorii de integritate au constatat că fostul șef de la APP a semnat un aviz la un proiect de hotărâre de Guvern, având interese personale. Baldovici încă nu s-a expus pe marginea acestui subiect.

„În anul 2018, Cancelaria de Stat a transmis către APP un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea unui teren, care se referea la transmiterea, cu titlu gratuit, din gestiunea Procuraturii Generale în gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova a terenului proprietate publică a statului, domeniul privat, situat în centrul capitalei. Subiectul, în calitate de director general a avizat prin semnătură acest proiect de hotărâre. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat ca la semnarea avizului subiectul a avut anumite interese personale, deoarece viza în mod indirect un SRL, unde împreună cu soția dețineau calitatea de asociați”, precizează ANI.

În anul 2013, acest SRL obține dreptul de servitute asupra unui teren proprietate publică din centrul capitalei. Potrivit documentelor acumulate, subiectul ajunge să fie asociat în cadrul acestui SRL în anul 2015, iar soția în anul 2017, cu câte 50%  cotă parte din firmă.

„După ce au obținut dreptul asupra terenului, acest SRL a amenajat o parcare auto îngrădită, dotată cu sisteme de supraveghere video, asigurată cu pază și limitarea accesului și a parcării altor automobile pe acest teren, pentru care a suportat toate cheltuielile”, explică ANI.

În anul 2018, când accede în funcția de director general al APP, obține și calitatea de subiect al declarării. „Respectiv, în momentul când proiectul a ajuns pe masa fostului director al APP, acesta ar fi trebuit să se abțină de la examinarea și avizarea documentului, iar în termen de 3 zile să declare interesul personal rezultat din calitatea sa de asociați în firma respectivă”, consideră ANI.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul director nu și l-a prezentat. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, acesta riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie inclus și în Registrul Interdicțiilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi, prin intermediul avocaților săi, a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: