gov.md

FOTO Diplome, medalii și 100 mii lei. Guvernul a decernat Premiile Naționale pentru anul 2022

Câștigătorii Premiului Național ediția 2022 și-au ridicat, astăzi, distincțiile în cadrul unei ceremonii desfășurate la Guvern. Astfel, conform deciziei Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în acest an au fost desemnați șapte câștigători din diverse domenii: artă, științe, muzică și literatură. Distincțiile au fost înmânate de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. 

În mesajul său de deschidere a evenimentului, șefa Guvernului a subliniat importanța aprecierii muncii personalităților care au un rol crucial în dezvoltarea domeniului cercetării și științei, în conservarea tradițiilor și a valorilor patrimoniului cultural, dar și în promovarea imaginii țării noastre dincolo de granițele ei.

„Am decis să acordăm și în acest an Premiul Național personalităților marcante din țara noastră pentru a sublinia rolul științei, artei, literaturii și muzicii în dezvoltarea țării și promovarea valorilor naționale. Mai ales în asemenea momente de cumpănă, cultura poate și trebuie să contribuie la consolidarea rezilienței și unității societății. Oamenii de valoare, pe care îi premiem astăzi, au contribuit nu doar la propășirea spirituală a țării noastre, dar și la îmbogățirea vieții culturale și științifice a întregului continent european”, a declarat Natalia Gavrilița.

Câștigătorii Premiului Național 2022 sunt: Ghenadii Korotcenkov, Valentin Celac, Mircea Ciobanu, colectivul format din Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici, Lidia Bojescu, Valeriu Bogheanu și Constantin Cheianu. (Detalii AICI).

La fel ca și în ceilalți ani, câștigătorii au fost selectați prin vot secret de către membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în cadrul ultimei ședințe convocate pe 12 septembrie, după care lista premianților a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

Reamintim că, Premiul Național se acordă anual de către Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate deosebite ce au avut un impact major asupra progresului științific și au contribuit considerabil la promovarea imaginii țării pe plan internațional.

gov.md
gov.md
gov.md
gov.md
gov.md
gov.md
gov.md
gov.md

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicanor Ciochină rămâne fără fotoliul de primar. Când vor avea loc alegeri noi la Boldurești

Locuitorii din satul Boldurești vor fi chemați din nou la urne, pe data de 20 iulie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis, unanim, organizarea unui nou scrutin pe 7 iulie, după ce Curtea de Apel Nord a declarat alegerile din 1 iunie nule și a obligat CEC să stabilească o nouă dată pentru vot.

Potrivit CEC, votarea repetată (turul II) pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni, va avea loc în baza acelorași date din listele electorale. În buletinul de vot vor figura candidații care au acces în turul II – Nicanor Ciochină și Serghei Bulicanu. 

Totodată, CEC a revocat din componența consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești și a biroului electoral al secției de votare din localitate persoanele care au exercitat funcția de președinte ale acestor organe electorale. În aceste condiții, va fi inițiată procedura de realegere a președinților organelor electorale.

Concurenții electorali înscriși în buletinul de vot vor prezenta rapoartele privind finanțarea campaniei electorale în conformitate cu normele stabilite.

Decizia poate fi atacată timp de 3 zile, la Curtea de Apel Centru.

***

Reamintim că Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie, câștigate de Nicanor Ciochină, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Instanța a obligat, prin decizia sa din 4 iulie, CEC, să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: