FOTO Grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău: mesajul unui liceu către părinți și anunțul unui partid din CMC
Full Article 4 minutes read

FOTO Grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău: mesajul unui liceu către părinți și anunțul unui partid din CMC

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) susțin că Ion Ceban vrea să închidă grupele cu program prelungit din clasele primare, sub așa-zisa „optimizare”. Prin urmare, partidul a anunțat despre convocarea unei noi ședințe extraordinare a CMC și a chemat fracțiunile „la maturitate politică”. Între timp, pe rețelele de socializare au fost postate imagini, potrivit cărora părinții sunt anunțați că începând cu 9 ianuarie grupele cu program prelungit, în școlile din Chișinău, se închid. 

Reprezentanții PAS din Consiliul Municipal Chișinău au emis o declarație în care se menționează că „Ion Ceban vrea să închidă grupele cu program prelungit din clasele primare, sub așa-zisa „optimizare”, dar de fapt nu vrea alocarea a 60 mln lei și încearcă să lichideze aceste grupe”.

Ceban nu vrea să plătească alocații familiilor social vulnerabile și bătrânilor pentru căldură, și, refuză să publice bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024, motiv din care orașul riscă să rămână fără investiții pentru proiecte mari de infrastructură. Fracțiunea PAS convoacă o nouă ședință extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău pentru vineri, data de 5 ianuarie. Asta după ce consilierii lui Ceban și PSRM, împreună cu cei de la Renaștere și PN, au boicotat ședința CMC de săptămâna trecută, la care trebuia de discutat bugetul municipal pentru anul 2024, dar și alte probleme stringente pentru oraș. Chemăm toate fracțiunile la maturitate politică și să participe la ședința CMC de vineri pentru a porni lucrul în Chișinău. Transparența trebuie să se manifeste prin acțiuni, și nu doar pe hârtie și în vorbe, așa cum o face Ceban”, se arată în declarația partidului.

Economistul și dezvoltatorul strategic Roman Guneavîi a postat, pe rețelele de socializare, un mesaj din grupul părinților ai căror copii studiază la liceul „Dimitrie Cantemir” din Chișinău.

Este o informație importantă că începând cu 9 ianuarie 2024 grupa cu program prelungit se închide. Alimentația tot nu va fi, inclusiv cea gratuită. (Lipsă de finanțe). Gândiți-vă cum veți lua copiii după lecții. (Pe teritoriul școlii, în acest timp, copiii nu se vor afla)”, se arată în mesajul, publicat de Guneavîi.

FOTO Grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău: mesajul unui liceu către părinți și anunțul unui partid din CMC

Facebook/Роман Гунявый

Pe 29 decembrie 2023, reprezentanții PAS în CMC susțineau că, în timpul apropiat, edilul va anunța că autoritățile capitalei nu ar avea bani pentru activitatea grupelor cu program prelungit. Atunci, NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții primarului capitalei Ion Ceban. Cei din urmă nu au venit cu un răspuns, la solicitarea NM.

În aceeași zi, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a emis o decizie potrivit căreia școlile din Chișinău ar putea să nu mai formeze grupe cu program prelungit pentru elevi, din noul an. Mai mult, dacă nu vor fi găsiți bani, din 2024 mai multe categorii de persoane, care beneficiază de serviciul social „asistență personală”, riscă să rămână fără suport. Potrivit deciziei, situația ar fi cauză de acțiunile autorității publice centrale, calificate drept „discriminatorii” și „ilegale”.

În debutul ședinței Primăriei Chișinău din 2 ianuarie, Ion Ceban s-a plâns că Guvernul și-ar fi asumat marea majoritate a taxelor achitate de chișinăuieni, în timp ce în bugetul municipalității s-ar întoarce doar o mică parte din acestea. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu l-a contrazis pe Ceban, adăugând că Guvernul nu a luat de la nimeni nimic și că singurul responsabil de starea în care a ajuns bugetul municipalității ar fi Ion Ceban.

În anul de studii 2023-2024, în clasele cu regim prelungit au fost înscriși 38 679 de elevi din 124 de instituții educaționale, primare și secundare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: