Spînu îi răspunde lui Ceban, după ce edilul s-a plâns că guvernul lasă primăria fără bani: „Uită-te în oglindă și vei vedea principalul vinovat”
Full Article 4 minutes read

Spînu îi răspunde lui Ceban, după ce edilul s-a plâns că guvernul lasă primăria fără bani: „Uită-te în oglindă și vei vedea principalul vinovat”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu o reacție, după ce primarul de Chișinău, Ion Ceban, s-a plâns în debutul ședinței Primăriei Chișinău din 2 ianuarie că Guvernul și-ar fi asuma marea majoritate a taxelor achitate de chișinăuieni, în timp ce în bugetul municipalității s-ar întoarce doar o mică parte din acestea. Ministrul îl contrazice, însă, pe edil. Spînu susține într-o postare pe rețelele de socializare că Guvernul nu a luat de la nimeni nimic, singurul responsabil de starea în care a ajuns bugetul municipalității fiind Ion Ceban.

„Să fie foarte clar: taxele achitate de toți locuitorii și agenții economici pleacă la nivel central, cu excepția taxelor locale care sunt ca și pondere foarte mică în structura bugetului. Vrem să anunțăm și să atenționăm încă odată: ceea ce achitați, practic totul se duce la nivel central, la nivel de stat. Contribuțiile dumneavoastră sunt în valoare de aproximativ 23 de miliarde de lei, iar înapoi se întorc 2,8 miliarde de lei, ceea ce ar constitui 13%. (…) Vrem să înțelegeți ce bătaie de joc face acest Guvern cu municipiul Chișinău dar și cu alții”, a declarat Ion Ceban.

Primarul de Chișinău a acuzat partidul de guvernare PAS că ar fi capturat instituțiile statului, că ar fi acționat netransparent și ar lupta contra autonomiei financiare: „Dacă nu ești de la PAS, nu beneficiezi de bani. Asta este grav”, a mai spus Ceban.


În reacție, ministrul Andrei Spînu a criticat declarațiile lui Ceban, îndemnând-ul pe edil să explice cetățenilor ce se întâmplă cu bugetul municipiului Chișinău. Mai mult, Spînu i-a cerut lui Ceban să facă publice toate împrumuturile accesate de primărie, de când el se află la cârma instituției.

„Ivan (Ceban) se pare că a uitat să meargă la sesiunea de psihoterapie și azi dimineața la ședința primăriei iarăși l-a apucat „belka”. Ivan oprește-te din văicărat. (…) Ai fost un populist ordinar în ultimii ani. Ai făcut lucruri de fațadă, doar ca să câștigi al doilea mandat. Probabil cei care îți țin pantalonii de la Kremlin sunt mândri de tine. Acum dansează mai departe, dacă poți. (…) Te-ai împrumutat extrem de mult în primul mandat și acum trebuie să plătești. Banii nu mai ajung și probabil nici nu te mai poți împrumuta. Hai, publică toate împrumuturile luate de primărie în ultimii ani și care este statutul la fiecare. (…) Ivan, nimeni nu îți ia nimic. Problema e în tine. Uită-te în oglindă și vei vedea principalul vinovat de situația bugetului din Chișinău”, a scris Andrei Spînu pe rețelele de socializare.

Amintim că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință, pe 29 decembrie. Autoritatea a constatat atunci că capitala riscă să se confrunte cu o situație excepțională, cu caracter socio-economic. Potrivit deciziei, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal depășește suma de 1,3 miliarde de lei. Potrivit deciziei, situația ar fi cauză de acțiunile autorității publice centrale, pe care le califică „discriminatorii” și „ilegale”.

În consecință, CSE Chișinău a recomandat autorităților municipale să își optimizeze cheltuielile, or școlile din Chișinău ar putea să nu mai formeze grupe cu program prelungit pentru elevi din noul an. Mai mult, dacă nu vor fi găsiți bani, din 2024 mai multe categorii de persoane, care beneficiază de serviciul social „asistență personală”, riscă să rămână fără suport. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: