(FOTO) În premieră, o expoziție de artefacte arheologice, găsite în zona istorică a Chișinăului, expusă la Muzeul de Istorie
Full Article 2 minutes read

(FOTO) În premieră, o expoziție de artefacte arheologice, găsite în zona istorică a Chișinăului, expusă la Muzeul de Istorie

La Muzeul Național de Istorie a fost deschisă o expoziție cu descoperiri arheologice din timpul săpăturilor de pe teritoriul Chișinăului. Expoziția reunește materiale arheologice din diferite epoci de la paleolitic până la epoca modernă și documente despre istoria orașului. Marea majoritate a exponatelor prezentate fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei, acestea fiind expuse în premieră.

„Materialele reprezintă un adevărat tezaur istoric și cultural care vă permite să reconstituiți în mod obiectiv trecutul orașului, dezvăluit în urma cercetărilor arheologice din ultimele decenii. Acestea acoperă faptele necunoscute ale istoriei, culturii, demografiei, relațiilor socio-economice și politice ale Chișinăului, începând din timpurile preistorice, trecând prin perioadele antice și medievale și ajungând în perioada timpurilor moderne”, se arată în mesajul despre deschiderea expoziţia de pe site-ul muzeului.

Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”

Organizatorii susțin că, studiile efectuate pe mai multe monumente arheologice din diferite părți ale orașului: Valea Morilor, Măzărache, Biserica Armenească, zona pieței orașului vechi, au demonstrat în mod convingător că orașul are o istorie mult mai veche și mai bogată decât se credea anterior.

Cele mai vechi exponate ale expoziției aparțin perioadei paleolitice (aproximativ 20 de mii de ani î.Hr.), au fost găsite în apropiere de Valea Morilor.

Printre exponatele găsite în timpul săpăturilor de pe teritoriul Chișinăului, obiectele culturale din Cucuteni-Trypillia (4000-2600 î.Hr.), epoca bronzului (mileniul II î.e.n.), epoca timpurie a fierului (mileniul I î.e.n.), perioada romană târzie (III- secolele IV) și Evul Mediu timpuriu (secolele VIII-XII).

Expoziția prezintă o colecție de produse din ceramică și faianță, precum și vase de sticlă de diverse forme și dimensiuni, descoperite în timpul săpăturilor din apropierea Bisericii Armenești.

Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”

Potrivit organizatorilor expoziției, majoritatea artefactelor sunt expuse pentru prima dată, iar unele dintre ele au fost descrise și publicate în lucrări științifice.

La deschiderea expoziției au participat directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava, viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici și arheologii care au săpat în Chișinău – Ion Tentiuc și Mark Tcaciuc.

Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”

Expoziția va fi deschisă în clădirea Muzeului Național de Istorie până pe 1 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: