(FOTO) În premieră, o expoziție de artefacte arheologice, găsite în zona istorică a Chișinăului, expusă la Muzeul de Istorie

La Muzeul Național de Istorie a fost deschisă o expoziție cu descoperiri arheologice din timpul săpăturilor de pe teritoriul Chișinăului. Expoziția reunește materiale arheologice din diferite epoci de la paleolitic până la epoca modernă și documente despre istoria orașului. Marea majoritate a exponatelor prezentate fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei, acestea fiind expuse în premieră.

„Materialele reprezintă un adevărat tezaur istoric și cultural care vă permite să reconstituiți în mod obiectiv trecutul orașului, dezvăluit în urma cercetărilor arheologice din ultimele decenii. Acestea acoperă faptele necunoscute ale istoriei, culturii, demografiei, relațiilor socio-economice și politice ale Chișinăului, începând din timpurile preistorice, trecând prin perioadele antice și medievale și ajungând în perioada timpurilor moderne”, se arată în mesajul despre deschiderea expoziţia de pe site-ul muzeului.

Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”

Organizatorii susțin că, studiile efectuate pe mai multe monumente arheologice din diferite părți ale orașului: Valea Morilor, Măzărache, Biserica Armenească, zona pieței orașului vechi, au demonstrat în mod convingător că orașul are o istorie mult mai veche și mai bogată decât se credea anterior.

Cele mai vechi exponate ale expoziției aparțin perioadei paleolitice (aproximativ 20 de mii de ani î.Hr.), au fost găsite în apropiere de Valea Morilor.

Printre exponatele găsite în timpul săpăturilor de pe teritoriul Chișinăului, obiectele culturale din Cucuteni-Trypillia (4000-2600 î.Hr.), epoca bronzului (mileniul II î.e.n.), epoca timpurie a fierului (mileniul I î.e.n.), perioada romană târzie (III- secolele IV) și Evul Mediu timpuriu (secolele VIII-XII).

Expoziția prezintă o colecție de produse din ceramică și faianță, precum și vase de sticlă de diverse forme și dimensiuni, descoperite în timpul săpăturilor din apropierea Bisericii Armenești.

Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”

Potrivit organizatorilor expoziției, majoritatea artefactelor sunt expuse pentru prima dată, iar unele dintre ele au fost descrise și publicate în lucrări științifice.

La deschiderea expoziției au participat directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava, viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici și arheologii care au săpat în Chișinău – Ion Tentiuc și Mark Tcaciuc.

Muzeul Național a deschis expoziția „Chișinăul – o istorie necunoscută”

Expoziția va fi deschisă în clădirea Muzeului Național de Istorie până pe 1 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: