Maia Sandu

(FOTO) Maia Sandu a discutat cu cei 55 de salvatori moldoveni ai IGSU, care au plecat să ajute la salvarea oamenilor din Turcia

Președinta țării Maia Sandu a venit să le ureze „drum bun” celor 55 de salvatori ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, care au pornit spre Turcia, unde vor ajuta la salvarea oamenilor din localitățile afectate de cutremurul devastator.

Convoiul de intervenție la dezastre al Republicii Moldova a pornit în seara de 6 februarie spre Turcia, la ora 21:00. Specialiștii în căutare și salvare urbană au decis deplasarea pe cale terestră, deoarece este important ca cele 12 auto speciale, proiectate pentru intervenția în astfel de calamități, să fie prezente la locul dezastrului cât mai repede. Cu ajutorul acestor mașini dotate cu echipamente de intervenție, pot fi salvați mult mai mulți oameni, decât dacă s-ar interveni doar cu utilaje mici, afirmă specialiștii IGSU. Echipa de intervenție la dezastre a Republicii Moldova este formată din 55 de salvatori, este dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și are în componență 2 câini de căutare.

Președintele Republicii, Maia Sandu, a fot prezentă în această seară la Direcția regională căutare salvare nr. 1, din Municipiul Chișinău, unde a urat succes salvatorilor în misiunea din Turcia și reușite cât mai multe în salvarea oamenilor din ghearele dezastrului.

„55 de salvatori moldoveni de la IGSU al MAI au plecat în această seară în misiune în Turcia pentru a pune umărul, alături de salvatorii din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate. Dragi salvatori, aveți în față un drum lung și o misiune grea – veți munci fără pauze, căutând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă”, a menționat șefa statului.

Maia Sandu le-a transmis condoleanțe familiilor lovite de această calamitate.

„Le urez forță de muncă, curaj și speranță tuturor celor care luptă contracronometru să salveze oameni din ghearele dezastrului”, a mai menționat președinta țării.

În urma seismului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter care a lovit Turcia și nord-vestul Siriei, Republica Moldova a primit solicitarea oficială de intervenție de la Guvernului Turciei și a primit acceptul de misiune urmare a ofertei de ajutor înaintată astăzi către mecanismele Uniunii Europene și NATO, responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre.

Convoiul terestru al IGSU Moldova va traversa România și Bulgaria, având ca traseu Chișinău – Giurgiulești – Silistra – Edirne – Gaziantep (Turcia), până la locul dezastrului preconizându-se un parcurs cu o durată de circa 30 de ore. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia.

Misiunea de căutare și salvare urbană care a demarat în această seară este a 3-a misiune internațională în coordonarea ministrului de interne Ana Revenco., care a reușit de la început să prezinte și să convingă Uniunea Europeană de capabilitățile de intervenție ale Republica Moldova.

Potrivit celui mai recent bilanț, 1762 de oameni au murit în Turcia, iar 12 mii sunt răniți.

Maia Sandu
Maia Sandu
Maia Sandu
Maia Sandu
Maia Sandu

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Am deschis înregistrările pentru academia de vară pentru minoritățile naționale

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este o inițiativă educațională menită să sporească nivelul de informare și cunoaștere a drepturilor minorităților în rândul comunităților naționale, etnice și lingvistice din Republica Moldova, precum și să încurajeze implicarea civică și participarea acestora în procesul decizional.

Programul oferă o serie de prelegeri, seminare și exerciții practice susținute de experți de top în domeniul drepturilor omului, participării civice, proceselor democratice, reprezentării politice și mass-media. Scopul este de a oferi participanților o înțelegere profundă a mecanismelor de protejare a drepturilor minorităților și de a le extinde capacitățile de a influența în mod real procesele sociale și politice din Moldova.

De asemenea, participanții vor avea oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentanți ai autorităților publice, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale prezente în Republica Moldova.

La finalul proiectului, participanții vor putea dezvolta propriile inițiative și vor avea șansa să obțină sprijin financiar pentru proiecte ce promovează pacea, toleranța, activismul civic și democrația în comunitățile minorităților etnice.

Perioada desfășurării: 5 – 7 august 2025

Locația: Complexul turistic „Codru”

Participarea la Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este GRATUITĂ. Organizatorii vor acoperi toate cheltuielile de transport, cazare și alimentație.

Sunt așteptate cereri de participare din partea reprezentanților minorităților naționale, etnice și lingvistice (ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, polonezi, ruși, armeni, azeri etc.) cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Link pentru înscriere: https://forms.gle/Y86VGVMHFhUbDQ5N6

Termen-limită pentru depunerea cererilor: 27 IULIE, ORA 18:00

Pentru întrebări suplimentare: [email protected]

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este implementată de Centrul de Inițiative Civice pentru Minoritățile Naționale, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe prin programul TRANSITION și al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: