FOTO Moldovean arestat în Ucraina și suspectat că lucra pentru FSB: ar fi incendiat stații electrice la Odesa
Full Article 2 minutes read

FOTO Moldovean arestat în Ucraina și suspectat că lucra pentru FSB: ar fi incendiat stații electrice la Odesa

Un moldovean a fost arestat în Ucraina. Este suspectat că ar fi incendiat stații electrice în regiunea Odesa, la indicația serviciilor speciale rusești, scrie Ukrainskaea Pravda. El ar fi vărsat cinci canistre cu benzină pe echipamentele a două stații electrice, izbucnind ulterior un incendiu la transformatoarele care furnizau energie la opt localități din regiune. Drept recompensă pentru „serviciile” sale, moldoveanul ar fi urmat să primească două mii de dolari. El a fost reținut de oamenii legii din Ucraina iar instanța a admis cererea procurorului și l-a arestat. 

Presa ucraineană a scris pe 29 mai, cu referire la procuratura regiunii Odesa și serviciul de securitate ucrainean, că oamenii legii au reținut „un sabotor al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care a incendiat stații electrice în sudul regiunii Odesa”. „Cetățeanul Republicii Moldova a fost informat despre suspiciunea de sabotaj, săvârșit în condițiile legii marțiale”, a menționat procuratura.

Potrivit autorităților din Ucraina, serviciile speciale ruse au planificat acte de sabotaj în raport cu infrastructura critică din regiunea Odesa. În această activitatea, ei au implicat „cetățeanul din țara vecină care avea permis de ședere în Ucraina”.

Potrivit sursei, la mijlocul lunii aprilie 2024, moldoveanul „a vărsat 5 canistre cu benzină pe echipamentele tehnologice a două stații electrice locale, provocând incendii”. 

„Atunci a avut loc un incendiu la transformatoarele de putere care furnizează energie la opt localități din regiune și la peste 14 mii de abonați-clienți, instituții de sănătate și instalații de alimentare cu apă, căldură și gaze. În urma incendiului, echipamentul a fost distrus iar stațiile electrice au fost dezactivate”, a comunicat presa ucraineană. 

Se menționează că drept recompensă pentru „serviciile” sale, moldoveanul aștepta să primească 2 mii de dolari „dar nu a reușit – a fost reținut „pe urme fierbinți””. Instanța a admis cererea procurorului și l-a arestat. De asemenea, sunt în desfășurare acțiuni pentru identificarea altor persoane implicate.

FOTO Moldovean arestat în Ucraina și suspectat că lucra pentru FSB: ar fi incendiat stații electrice la Odesa

od.gp.gov.ua


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: