Poliția RM

FOTO Peste o mie de arme de foc scoase din circuitul civil au fost supuse distrugerii prin topire

Inspectoratul General al Poliției, cu sprijinul UE și PNUD, a organizat, pe 24 mai, un exercițiu, unde peste 1300 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost supuse distrugerii prin topire. Evenimentul a fost organizat și desfășurat în scopul consolidării stabilităţii în regiunea Europei de Sud-Est și reducerii amenințării proliferării armelor mici şi armamentului uşor în Republica Moldova.

Printre armele distruse, se numără: arme de vânătoare și tir sportiv, arme cu glonț, arme pneumatice și de semnalizare, arme neletale (pistoale cu gaz și bile de cauciuc), arme artizanale și improvizate. Toate acestea au fost retrase din circuitul civil, deoarece starea tehnică nu corespunde cerințelor esențiale de securitate, sunt deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcție, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a mulțumit partenerilor SEESAC și PNUD pentru suportul financiar acordat:

„În ultimii 5 ani au fost depuse eforturi consistente pentru îmbunătățirea managementului SALW în Republica Moldova, prin crearea unui nou registru de stat al armelor, operaționalizarea mecanismului de marcare a armelor, construcția unui depozit de păstrare a armelor ridicate din circuitul civil, precum și cele ridicate de către Poliție și instituirea camerelor de păstrare a corpurilor delicte în Bălți și Cahul. Toate cele relevate supra sunt realizări înregistrate cu suportul financiar al partenerilor noștri strategici, care susțin eforturile noastre de dezvoltare și aliniere la standardele UE” a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful diplomației europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a reafirmat angajamentul UE de a sprijini în continuare Republica Moldova în consolidarea securității, a rezistenței sale, inclusiv prin lupta împotriva traficului de arme.

„Luând în considerare impactul agresiunii militare nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și lecțiile identificate și experiența din situația post-conflict din Balcanii de Vest, este esențial să ne intensificăm eforturile comune și să continuăm prevenirea deținerii ilegale, traficul și folosirea abuzivă a armelor de foc în beneficiul tuturor femeilor, bărbaților și copiilor din țară”, a subliniat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova a menționat că evenimentul arată angajamentul autorităților moldovenești față de controlul armelor de calibru mic și al armelor ușoare, contribuind astfel la o regiune mai sigură..

„Distribuția și utilizarea greșită a armelor de foc afectează bunăstarea femeilor și a bărbaților, dar în moduri diferite. Utilizarea abuzivă a armelor de foc este zguduitoare în contextul violenței domestice și cu un impact negativ disproporționat asupra femeilor din întreaga regiune. De aceea, este esențial să continuăm să înțelegem și să abordăm cauzele fundamentale ale violenței în societățile noastre”, a menționat Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Exercițiul a fost realizat datorită suportului financiar în valoare de circa 10 000 de euro, acordat de către Uniunea Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, Biroul de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armamentului ușor (SEESAC).

De precizat că datorită finanțării Uniunii Europene și sprijinul PNUD, SEESAC (Biroul de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armamentului ușor) din anul 2005 până în 2021 au fost distruse prin topire 18.354 unităţi de arme de foc.

Poliția RM
Poliția RM
Poliția RM
Poliția RM
Poliția RM
Poliția RM

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: