(FOTO) Propagandiștii ruși promovează teoria conspirației despre moartea președintelui iranian
Full Article 4 minutes read

(FOTO) Propagandiștii ruși promovează teoria conspirației despre moartea președintelui iranian

Luni dimineață, autoritățile iraniene au confirmat moartea președintelui țării, Ebrahim Raisi, în urma prăbușirii unui elicopter. Redactorul-șef al postului Russia Today, Margarita Simonian, și liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (PLDR), Leonid Sluțki, au răspândit o teorie a conspirației potrivit căreia nu este exclus că Raisi ar fi fost asasinat de către Occident. Primul Canal și cel puțin două canale Z majore au scris despre asta, informează „Agenstvo”.

Aterizarea forțată a elicopterului cu Raisi a devenit cunoscută începând cu ziua de duminică, dar locul prăbușirii nu a fost găsit de salvatori decât a doua zi dimineață, pe 20 mai. Vicepreședintele Mohsen Mansouri a confirmat apoi moartea lui Raisi. Ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est, Malek Rahmati, și ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, reprezentantul liderului suprem al Iranului în Azerbaidjanul de Est, au murit în accident.

Primul vicepreședinte al Iranului, Mohammad Mokhber va prelua atribuțiile președintelui timp de 50 de zile, până la noile alegeri. Mokhber a avut un rol esențial în transferul de rachete și drone din Iran către Rusia. După vizita sa la Moscova, Rusia și Iranul au ajuns la un acord privind livrările de arme.

Principala ipoteză privind accidentul este este legată de condițiile meteorologice. Ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi a declarat cu o zi înainte că elicopterul a fost nevoit să aterizeze de urgență din cauza vremii nefavorabile și a ceții.

Nu toată lumea din Rusia a crezut în această versiune. Redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonian, a lăsat să se înțeleagă încă de duminică, la câteva ore după ce a apărut știrea despre prăbușirea elicopterului președintelui iranian, că nu a fost un accident. „Și elicopterul lui Raisi s-a prăbușit accidental din cauza ceții, și [premierul slovac Robert] Fico a fost împușcat de un bunic nebun, similar cu Olof Palme și JFK. Întâmplările neplăcute par să fie inevitabile. Totuși, e mai probabil ca acestea să se materializeze dacă sunt pregătite profesional și atent de către stăpânii ghinionului”, a scris Simonian.

(FOTO) Propagandiștii ruși promovează teoria conspirației despre moartea președintelui iranian

Liderul PLDR și deputat al Dumei, Leonid Slutski, a văzut și el în moartea lui Raisi o legătură cu tentativele de asasinare a premierului slovac Robert Fitzo și a prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman (deși chiar surse rusești au scris că informația despre atacul asupra prințului a fost un fals): „Ce a cauzat (catastrofa avia) – condițiile meteorologice sau intenția criminală – ancheta va lămuri. Cu toate acestea, seria de evenimente din luna mai, inclusiv tentativele de asasinare a prințului moștenitor al Arabiei Saudite și a premierului Slovaciei, formează un anumit lanț de „coincidențe tragice”. Nu putem exclude niciuna dintre versiuni”.

(FOTO) Propagandiștii ruși promovează teoria conspirației despre moartea președintelui iranian

 

Bloggerul militar rus Iuri Kotenok a contestat versiunea oficială a morții lui Ibrahim Raisi, susținând că „ceața” care ar fi cauzat incidentul este la fel de improbabilă ca ipoteza unui „nebun autonom” care l-ar fi împușcat pe Robert Fico. Kotenok a subliniat că Iranul, sub actuala conducere, este incomod pentru state precum Israel și SUA, iar Raisi a fost un susținător activ al relațiilor cu Rusia, având un rol în succesul militar din toamna lui 2022.

 

 

(FOTO) Propagandiștii ruși promovează teoria conspirației despre moartea președintelui iranian

În aceeași notă, Vladislav Pozdniacov, liderul „Statul Bărbaților”, a catalogat moartea lui Raisi drept o „crimă”, oferind o teorie numerologică pentru a susține afirmația sa. El a subliniat că suma cifrelor din data incidentului este 68, același număr pe care l-a obținut din datele primului și celui de-al doilea război mondial, precum și din data invaziei Rusiei în Ucraina. La rândul său, Primul Canal a relatat că internauții ucraineni se bucură de moartea lui Raisi, pe care-l batjocoresc, acompaniind acest mesaj cu un tweet anonim care zice „Fico, Raisi…. Simt un tipar”.

(FOTO) Propagandiștii ruși promovează teoria conspirației despre moartea președintelui iranian

Potrivit „Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnaliști”, pentru a asigura corectitudinea și exactitatea informației oferite publicului, jurnaliștii trebuie să colecteze date din surse primare și să verifice faptele prin încrucișarea surselor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: