FOTO Răspuns pentru Bolea? Fermierii au venit la Parlament cu canistre
Full Article 3 minutes read

FOTO Răspuns pentru Bolea? Fermierii au venit la Parlament cu canistre

Un grup de fermieri-protestatari au venit pe 16 februarie, la Parlament, cu canistre. Se întâmplă la trei zile după ce Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a declarat că Republica Moldova „nu are nici două canistre” în care să depoziteze motorina donată de România pentru fermieri.

În timpul unor declarații de pe scările Parlamentului, un fermier a confirmat că recipientele aduse sunt un răspuns pentru replica ministrului Agriculturii.

Le-am adus recipiente. Se plângeau că nu au unde păstra motorina. Le aducem și mai multe. Cineva a făcut o replică că nu se permite în acestea din plastic. Dacă trebuie le aducem din metal canistre”, a spus agricultorul.

FOTO Răspuns pentru Bolea? Fermierii au venit la Parlament cu canistre

NewsMaker

FOTO Răspuns pentru Bolea? Fermierii au venit la Parlament cu canistre

NewsMaker

În cadrul unei conferințe de presă din 13 februarie, Vladimir Bolea a declarat că motorina gratuită din România, destinată fermierilor din Moldova afectați de secetă, nu a fost livrată încă, deoarece statul nu dispune de un depozit de păstrare a resursei și nici nu a reușit să identifice unul deocamdată. „Toate depozitele petroliere ale Republicii Moldova au fost privatizate, vândute și statul nu are nici măcar două canistre în care să-și depoziteze motorina, nu încă rezerva națională”, a spus ministrul. Detalii – AICI.

Precizăm că agricultori din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” protestează deja de cinci zile consecutiv. În acest interval, manifestații cu tractoare sunt organizate în mai multe regiuni ale țării, inclusiv la vama Leușeni, de la granița Republicii Moldova cu România, care este blocată în tot acest timp. Fermierii-protestatari au condiționat deblocarea vămii prin discuții cu conducerea de vârf a țării: președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu.

Nemulțumirile fermierilor

Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul spune că în ultimii 4 ani au fost alocate 6 miliarde de lei pentru a ajuta fermierii, dintre care 2 miliarde – în 2023. De asemenea, Guvernul a precizat că în 2024 se planifică alocarea a încă 3,1 miliarde de lei pentru agricultori: 1,6 miliarde din Fondul de subvenționare, iar 1,5 miliarde de lei – din granturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: