(FOTO) S-au născut a doua oară. Mai mulți copii cu malformații cardiace congenitale, operați cu succes de medicii moldoveni

Mai mulți bebeluși care sufereau de malformații cardiace congenitale, au fost operați cu succes de către cardiochirurgii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Medicii au reușit să salveze micuții, iar acum sunt în afara oricărui pericol. 

„Acum câteva zile am operat o fetiță de 1,5 ani. Ea avea defecte ventriculare multiple, un canal permiabil, insuficiență la valva aortică. Pentru a o salva i s-a făcut corecția radicală, cu plastia valvei cu închiderea tuturor defectelor. Un alt copilaș, de câteva luni, cu malformație cardiacă congenitală, a fost operat în aceeași zi” povestește doctorul, șeful Secției Malformații cardiace congenitale, Liviu Maniuc.

Un alt caz rezolvat cu succes este al unei fetițe de 7 luni. Copila avea canal atrio-ventricular complet. Mama povestește că odată ce a aflat de malformația cardiacă a micuței, a dorit să plece peste hotare pentru a o opera. Însă, a aflat că și în țara noastră poate face acest lucru, gratuit și sigur.

Săptămâna trecută, o altă mămică, doamna Cristina, cu fiica sa de 3 anișori a vizitat medicii pentru un control de rutină. Astăzi fiica ei frecventează grădinița, practică sportul și nu are nici o restricție din punct de vedere medical. Asta deși acum câțiva ani, când micuța avea 3 luni, a suportat o intervenție chirurgicală pe cord, realizată de medicii din SCR.

„Fetița a ajuns la noi în anul 2018, într-o stare foarte gravă. Avea canal atrioventricular complet, cu plămânii supraîncărcați. La fel I s-a realizat o corecție radicală, hemodinamica s-a stabilizat. Acum este un copil sănătos”, a menționat doctorul Liviu Maniuc.

În pofida pandemiei, intervențiile chirurgicale în IMSP SCR „Timofei Moșneaga” continuă. În acest an au fost realizate peste 200 de operații pe cord copiilor.

„Noi operăm copiii atât nounăscuți, cât și cei cu o vârstă mai mare, cu diverse patologii. Cardiochirurgii noștri efectuează cele mai dificle intervenții. Important este că suntem dotați cu toate utilajele medicale, de ultimă generație, iar specialiștii noștri au o vastă experiență în domeniu. Mai mult decât atât, colegii noștri sunt pregătiți în cele mai notorii centre medicale din Italia, Germania și alte țări” a conchis șeful Departamentului Chirurgie cardiovasculară și toracică, Gheorghe Manolache.

De menționat că secția Malformații Cardiace Congenitale din cadrul IMSP SCR „Timofei Moșneaga” este unica secție de chirurgie cardiovasculară pediatrică dintr-o instituție publică. Toată gama de operații și investigații se efectuează gratuit, în baza poliței de asigurare medicală obligatorie.

facebook.com/imps.scr

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: