rbc.ru

FOTO Schimb de prizonieri, armistițiu și modificarea Constituției Ucrainei. Rezultatul primei întâlniri dintre Putin și Zelenski

Armistițiu „deplin” în regiunea Donbas până la sfârșitul acestui an, schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina și modificări în Constituția Ucrainei, privind acordarea unui statut special pentru regiunile Donețk și Lugansk. Sunt principalele rezultate ale summitului de la Paris, în așa numitul „format Normandia”, cu participarea reprezentanților Franței, Germaniei, Rusiei și Ucrainei, scrie astăzi, 10 decembrie, RBK

Principalele rezultate ale reuniunii

Discuțiile dintre cei patru oficiali au durat peste 8 ore. Aceștia au apărut în fața jurnaliștilor la ora locală 23.30.

  • La baza discuțiilor au rămas prevederile din acordurile semnate anterior la Minsk. Cei patru oficiali au căzut de acord ca legislația ucraineană să fie modificată după așa numita „formulă Steinmeier”. Aceasta a fost propusă de actualul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier și prevede retragerea forţelor de ambele părţi de pe linia de contact, desfăşurarea de alegeri în regiunile menționate şi acordarea ulterioară a unui statut special pentru acestea, după publicarea concluziilor observatorilor OSCE. De asemenea, forțele militare vor fi retrase, până la sfârșitul lui martie 2020, în trei noi puncte din regiunea Donbas, iar în următoarele 30 de zile vor fi deschise noi puncte de trecere. „Trebuie să mărim numărul de puncte de trecere din linia de demarcație. Să nu uităm de oamenii simpli, care locuiesc acolo”, a spus Putin.
  • Armistițiu total până la sfârșitul anului 2019. „Părțile au convenit de 20 de ori despre încetarea focului, dar acum am convenit că vom avea o atitudine serioasă. Rusia, care are o influență mai mare asupra separatiștilor și noi, Ucraina, vom influența și controla acest lucru. Sunt sigur că dacă părțile își doresc acest lucru, până la sfârșitul anului va fi pus în aplicare”, a declarat Zelenski.
  • Sporirea controlului asupra regimului de încetare a focului, prin extinderea mandatului misiunii OSCE. Un grup de monitorizare va lucra non stop și va avea acces deplin pe întreg teritoriul Ucrainei.
  • Până pe 31 decembrie vor fi eliberați toți ostaticii, iar reprezentanții organizației „Crucea Roșie” vor avea acces la aceștia.

De asemenea, părțile au convenit ca următorul summit pe tema soluționării situației din Ucraina să aibă loc peste 4 luni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întâlnirea ar putea avea loc la Berlin.

Menționăm că reuniunea de la Paris cu participarea președintelui Rusiei, Ucrainei, Franței și a cancelarului Germaniei este prima de acest fel din ultimii trei ani. De asemenea, este prima întâlnire oficială dintre președintele Vladimir Zelenski și Vladimir Putin.

rbc.ru
rbc.ru
rbc.ru
rbc.ru
rbc.ru
rbc.ru

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: