rbc.ru

FOTO Schimb de prizonieri, armistițiu și modificarea Constituției Ucrainei. Rezultatul primei întâlniri dintre Putin și Zelenski

Armistițiu „deplin” în regiunea Donbas până la sfârșitul acestui an, schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina și modificări în Constituția Ucrainei, privind acordarea unui statut special pentru regiunile Donețk și Lugansk. Sunt principalele rezultate ale summitului de la Paris, în așa numitul „format Normandia”, cu participarea reprezentanților Franței, Germaniei, Rusiei și Ucrainei, scrie astăzi, 10 decembrie, RBK

Principalele rezultate ale reuniunii

Discuțiile dintre cei patru oficiali au durat peste 8 ore. Aceștia au apărut în fața jurnaliștilor la ora locală 23.30.

  • La baza discuțiilor au rămas prevederile din acordurile semnate anterior la Minsk. Cei patru oficiali au căzut de acord ca legislația ucraineană să fie modificată după așa numita „formulă Steinmeier”. Aceasta a fost propusă de actualul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier și prevede retragerea forţelor de ambele părţi de pe linia de contact, desfăşurarea de alegeri în regiunile menționate şi acordarea ulterioară a unui statut special pentru acestea, după publicarea concluziilor observatorilor OSCE. De asemenea, forțele militare vor fi retrase, până la sfârșitul lui martie 2020, în trei noi puncte din regiunea Donbas, iar în următoarele 30 de zile vor fi deschise noi puncte de trecere. „Trebuie să mărim numărul de puncte de trecere din linia de demarcație. Să nu uităm de oamenii simpli, care locuiesc acolo”, a spus Putin.
  • Armistițiu total până la sfârșitul anului 2019. „Părțile au convenit de 20 de ori despre încetarea focului, dar acum am convenit că vom avea o atitudine serioasă. Rusia, care are o influență mai mare asupra separatiștilor și noi, Ucraina, vom influența și controla acest lucru. Sunt sigur că dacă părțile își doresc acest lucru, până la sfârșitul anului va fi pus în aplicare”, a declarat Zelenski.
  • Sporirea controlului asupra regimului de încetare a focului, prin extinderea mandatului misiunii OSCE. Un grup de monitorizare va lucra non stop și va avea acces deplin pe întreg teritoriul Ucrainei.
  • Până pe 31 decembrie vor fi eliberați toți ostaticii, iar reprezentanții organizației „Crucea Roșie” vor avea acces la aceștia.

De asemenea, părțile au convenit ca următorul summit pe tema soluționării situației din Ucraina să aibă loc peste 4 luni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întâlnirea ar putea avea loc la Berlin.

Menționăm că reuniunea de la Paris cu participarea președintelui Rusiei, Ucrainei, Franței și a cancelarului Germaniei este prima de acest fel din ultimii trei ani. De asemenea, este prima întâlnire oficială dintre președintele Vladimir Zelenski și Vladimir Putin.

rbc.ru
rbc.ru
rbc.ru
rbc.ru
rbc.ru
rbc.ru

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Liderul AUR Moldova își anunță revenirea în politică, în ajun de parlamentare: „Să împiedicăm planurile Kremlinului”

Fostul deputat în Parlamentul României, Boris Volosatîi, a anunțat că revine în politica moldovenească. Liderul filialei Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din R. Moldova a făcut anunțul luni, 7 iulie, pe rețelele sociale, la o zi după ce formațiunea a organizat la Chișinău un Consiliu Politic Național.

„Mă întorc acasă și îmi asum un rol activ în politica Republicii Moldova, pentru că aici se decide viitorul nostru. Unirea Moldovei cu România este singura soluție care ne mai poate salva”, a declarat el, într-o postare însoțită de o înregistrare video.

În mesajul său, Boris Volosatîi a mai afirmat că „România este pregătită pentru unire”.

„Bucureștiul ne așteaptă. Dar unirea trebuie să înceapă la Chișinău”, a subliniat liderul AUR din Republica Moldova.

În contextul alegerilor parlamentare din toamnă, el a făcut apel la unioniști și proeuropeni „să se unească” pentru a bloca influența Kremlinului în R. Moldova”.

„Parcursul european al R. Moldova este în pericol. Partidele de stânga s-au mobilizat ca să ne readucă sub influența Moscovei după alegerile din septembrie. Nu putem sta deoparte. Trebuie să fim uniți: unioniștii, proeuropenii, oamenii care cred în libertate și demnitate. Trebuie să oprim propaganda rusească și să împiedicăm planurile Kremlinului”, a mai declarat politicianul.

Menționăm că Boris Volosatîi a fost director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. În 2020, acesta a ajuns deputat în Parlamentul de la București din partea Alianței pentru Unirea Românilor, fiind primul pe lista din diasporă la Camera Deputaţilor.

În 2022, acesta a fost desemnat președinte al filialei partidului AUR de la Chișinău, după ce fostul lider Vlad Bilețchi și-a dat demisia din toate funcțiile deținute în AUR Moldova.

Formațiunea politică Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) e condusă de George Simion, declarat persoană indezirabilă în Moldova.

În februarie 2024, premierul de la Chișinău Dorin Recean a spus că George Simion participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova.

De cealaltă parte, George Simion crede că este interzis în Republica Moldova pentru activitatea sa unionistă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: