FOTO Socialiștii au protestat la Guvern: Lichidarea universităților este o crimă; Executivul: Să se facă politică pe alte subiecte
Full Article 3 minutes read

FOTO Socialiștii au protestat la Guvern: Lichidarea universităților este o crimă; Executivul: Să se facă politică pe alte subiecte

Socialiștii au protestat pe 27 decembrie la Guvern. Ei s-au arătat împotriva reorganizării Universității de Stat din Moldova (USM) prin fuziunea (absorbția) Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS). Reprezentanții partidului au spus că ar avea loc „o crimă prin închiderea universităților”. În reacție, reprezentanții Guvernului au îndemnat manifestații „să facă politică pe alte subiecte, nu pe teme care vizează calitatea serviciilor”. De menționat că pe 27 decembrie, miniștrii au decis să aprobe fuzionarea celor două universități. 

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a scris pe rețelele de socializare că partidul a protestat „împotriva închiderii Universității de Educație Fizică și Sport”.

„Lichidarea universităților este o crimă”, a spus la manifestație socialistul Vlad Batrîncea.

„Rușine”, „Prin închiderea universităților, PAS ia viitorul tinerilor”, au mai declarat reprezentanții partidului la manifestație. „Nu distrugeți sportul”, „Jos lichidatorii”, sunt unele mesaje de pe pancartele protestatarilor.

Într-o reacție la protest, reprezentanții Guvernului au îndemnat manifestații „să facă politică pe alte subiecte, nu pe teme care vizează calitatea serviciilor”.

„Nu se dorește politizarea acestor subiecte care sunt orientate spre eficientizarea proceselor la ambele universități. Din păcate, printre vorbitorii care au luat cuvântul în cadrul manifestației au fost politicieni din nou și nu responsabilii din cadrul acestor universități. Rugămintea este să se facă politică pe alte subiecte, nu pe teme care de altfel vizează calitatea serviciilor prestate pe diverse domenii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, în timpul unor declarații pentru jurnaliști.

 

Pe 27 decembrie, Guvernul a aprobat reorganizarea Universității de Stat din Moldova prin fuziunea (absorbția) Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Hotărârea intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Premierul Dorin Recean i-a mulțumit ministrului Dan Perciun pentru „transformările destul de dificile” asumate și a spus că decizia este importantă pentru studenți. La rândul său, Perciun a îndemnat la ședința Guvernului „la abținerea de la distribuirea falsurilor și insinuărilor care nu servesc nimic altceva decât interesul unora de a menține mai departe universitatea captivă pentru anumite interese private”. „Odată cu absorbția va exista un nou suflu și o nouă perspectivă de dezvoltare pentru domeniul sportului la care noi ținem foarte mult”, a adăugat ministrul.

Anterior, reprezentanții Ministerului Educației au declarat că au fost determinați să ia această decizie din cauza numărului mic de studenți care își fac studiile la USEFS, formarea cărora ar presupune investiții mari în logistică și echipament. Mai exact, în prezent la Universitatea de Educație Fizică sunt înmatriculați, în total, 1.871 de studenți (licență și master), comparativ cu 11.148 la USM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: