FOTO Svetlana Tihanovskaia, alături de Maia Sandu. Lidera opoziției belaruse: „Moldova a realizat atât de multe. Este un exemplu”
Full Article 3 minutes read

FOTO Svetlana Tihanovskaia, alături de Maia Sandu. Lidera opoziției belaruse: „Moldova a realizat atât de multe. Este un exemplu”

Lidera opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaia, care a efectuat o vizită în Republica Moldova, a avut o discuție cu șefa statului Maia Sandu. Tihanovskaia a postat mai multe imagini pe rețelele de socializare cu Sandu și a menționat că sub conducerea președintei, Moldova „se îndreaptă către un viitor european luminos” și că „este un exemplu de urmat pentru belaruși”. 

„Stimată președintă Maia Sandu, vă mulțumesc că m-ați primit în Moldova”, a scris Tihanovskaia pe rețelele de socializare. Ea a mai precizat că stilul de conducere curajos al Maiei Sandu îndreaptă Moldova „către un viitor european luminos”.

„Astăzi, începem noul capitol al relației noastre, bazat pe valori comune – libertate, democrație și respect pentru drepturile omului”, a adăugat Tihanovskaia. „Datorită președintelui dumneavoastră și femeilor minunate, Moldova a realizat atât de multe. Este un exemplu de urmat pentru belaruși”, a menționat lidera opoziției din Belarus.

Amintim că Svetlana Tihanovskaia și-a anunțat vizita în Republica Moldova pe 20 octombrie. Ea declara că va participa la un forum în țara noastră, va avea întrevederi cu președintele Parlamentului Igor Grosu, dar și cu șefa statului Maia Sandu.

Tot pe 20 octombrie, președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu anunța că a avut o întrevedere inclusiv cu Svetlana Tihanovskaia, menționând că a discutat cu lidera opoziției din Belarus „despre situația din regiune și agenda bilaterală a grupului parlamentar pentru susținerea Belarusului Democrat care a fost constituit anul trecut”.

Pe 21 octombrie, Tihanovskaia a participat la Moldova Women Forum 2023, eveniment care a adunat peste 200 de femei și care a avut loc la Castelul Mimi. În cadrul evenimentului, potrivit administrației prezidențiale de la Chișinău, Maia Sandu le-a vorbit participantelor din diferite domenii despre cât de puternice sunt femeile Moldovei. „Vocea femeilor din Republica Moldova este puternică și este auzită. În Parlament avem 40% de deputate, iar fiecare a cincea primărie din țara noastră este condusă de o femeie”, a declarat Sandu. La fel, au comunicat reprezentanții Președinției, Maia Sandu le-a vorbit femeilor despre faptul că „în aceste vremuri dificile, trebuie să facem totul ca să ne protejăm democrația”: „Prin solidaritatea și angajamentul comun al femeilor și bărbaților poate fi construită o societate mai rezilientă și mai echitabilă”.

***

Svetlana Tihanovskaia a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus în locul soţului ei Serghei Tihanovski. Tihanovskaia a fost principala rivală a lui Lukașenko. Ea și-a anunțat candidatura pentru a-l înlocui pe soţul ei după ce acesta a ajuns în închisoare. După alegerile prezidențiale, în Belarus au izbucnit proteste de amploare împotriva lui Alexandr Lukașenko. Protestatarii îl acuzau pe Lukașenko că a falsificat rezultatele scrutinului. Reprezentanții opoziției belaruse puneau la îndoială procentul de 80% adjudecat de Lukaşenko.

Hotnews.ro a scris că observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu s-au respectat principiile democratice. Iar dw a scris că „șefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state membre ale UE nu vor să recunoască rezultatul controversatelor alegeri prezidenţiale din Belarus”. UE a declarat că „alegerile nu au fost nici echitabile şi nici libere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: