FOTO Trandafiri de la președintă. Agenții de la Președinție au împărțit trecătoarelor florile primite de Maia Sandu, de ziua sa

Florile primite de președinta Republicii Moldova ieri, de ziua ei de naștere, au fost împărțite trecătorilor în fața Președinției. Femeile au rămas surprinse de acest gest.

Șefa statului nu a pus florile la păstrare, ci a preferat să le împartă femeilor, care treceau astăzi prin zona Președinției.

Președinta nu a împărțit personal florile trecătorilor, ci a apelat la ajutorul ofițerilor Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS).

Din cauza ploii, agenții SPPS și-au întrerupt activitatea mai repede decât au planificat inițial.

NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker

Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a împlinit pe 24 mai 2023 vârsta de 51 de ani. Administrația prezidențială a precizat că șefa statului și-a luat o zi de concediu cu această ocazie.

Maia Sandu a publicat, de ziua sa, o fotografie în sânul naturii.

Biografia președintei Republicii Moldova

Potrivit Moldpres, Maia Sandu s-a născut în satul Risipeni, raionul Făleşti. A absolvit şcoala din satul natal în 1989. Între anii 1989-1994, a fost studentă la Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. După absolvire, a studiat la Academia de Administrare Publică din Chişinău, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale (1995-1998). Continuă studiile la Harvard Kennedy School, SUA, obţinând titlul de Master în politici publice (2010).

Potrivit ”Calendarului Național”, și-a început activitatea profesională în calitate de consultant, apoi a fost şef-adjunct de direcţie la Ministerul Economiei (1994-1998). Între 1998-2005, a activat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău, a coordonat proiectele Băncii pentru susţinerea reformelor în sectoarele cheie ale economiei Republicii Moldova. Îşi continuă activitatea în calitate de director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei şi Comerţului (2005-2006); coordonator de program la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (2007). Între anii 2006-2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări şi al reformei administraţiei publice. Ulterior, după încheierea studiilor de la Harvard Kennedy School, SUA (2010), în perioada 2010-2012, a fost consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale la Washington.

Și-a început cariera politică acum 10 ani

Şi-a început activitatea politică în anul 2012. În perioada 2012-2015 a fost ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova.

În mai 2016, a înfiinţat Partidul Acţiune şi Solidaritate, al cărui lider a fost până în decembrie 2020. În 2019 (februarie-iunie), a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada iunie-noiembrie 2019, a exercitat funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Începând cu 24 decembrie 2020, Maia Sandu este Preşedinte al Republicii Moldova, fiind prima femeie aleasă în această funcţie în ţara noastră.

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la promovarea reformelor bazate pe valorile şi standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen şi activitate intensă în vederea sporirii prestigiului ţării pe plan internaţional, a fost decorată cu distincţia „Gloria Muncii” (2014). În semn de recunoaştere a asumării unei abordări raţionale şi sistemice în eforturile de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, a câştigat Premiul pentru Leadership în Responsabilitate Socială pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, decernat de Parteneriatul Global pentru Responsabilitate Socială (2015). În anul 2021 a fost decorată de preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy cu Ordinul de gradul I al „Cneazului Iaroslav cel Înţelept”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: