Ion Bulmaga/Facebook

FOTO Un căprior, într-o ogradă din Orhei alături de găini. Ce riscă stăpânul gospodăriei, pentru că a ținut captiv mamiferul

Un căprior de aproximativ un an și patru luni a fost ținut în captivitate de un locuitor al raionului Orhei. Potrivit imaginilor postate de șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, mamiferul era ținut împreună cu găinile. Acesta a fost preluat, iar cetățeanul la care a fost găsit căpriorul riscă răspundere contravențională. 

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) Ion Bulmaga a anunțat că în seara zilei de 8 august IPM Orhei a fost sesizat „precum că într-o localitate este ținut în captivitate un căprior”.

La fața locului au intervenit atât reprezentanții Inspectoratului, cât și polițiștii.

„În cadrul lucrului operativ împreună cu colegii de la Inspectoratul de Poliție Orhei, a fost depistat cetățeanul, care deținea în captivitate un căprior cu vârsta de aproximativ un an și patru luni”, a menționat Bulmaga, adăugând că mamiferul a fost preluat de la fața locului.

Potrivit șefului Inspectoratului, cazul se cercetează în continuare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Totodată, el a amintit că „ținerea în captivitate a animalelor sălbatice atrage după sine răspundere contravențională”.

Ion Bulmaga/Facebook
Ion Bulmaga/Facebook

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Octav Ganea/Inquam Photos

Proiect pilot în școli: elevii de clasa a IV-a ar putea fi notați la română și matematică

Elevii de clasa a IV-a vor putea primi note la limba română și matematică, în cadrul unui proiect pilot lansat de Ministerul Educației. Măsura, valabilă timp de un an și aplicabilă doar în școlile care aleg să participe, urmărește să-i obișnuiască pe copii cu sistemul de notare înainte de trecerea în gimnaziu.

„După mai multe discuții cu părinții și cu învățătorii din clasele primare, am decis să lansăm un proces de pilotare care presupune revenirea la sistemul de notare cu note în clasa a IV-a, la disciplinele de examen – limba română și matematică. Scopul este să le oferim copiilor mai mult timp să se obișnuiască cu această formă de evaluare. În prezent, notele sunt introduse în clasa a V-a, în semestrul al doilea, exact când copiii trec prin mai multe schimbări importante — încep un nou ciclu de învățământ, lucrează cu mai mulți profesori și se adaptează la o altă organizare a lecțiilor. Toate acestea pot fi copleșitoare. Prin această măsură, încercăm să facem tranziția mai ușoară”, a anunțat ministrul.

Perciun a menționat că procesul de pilotare va dura un an și este opțional. „Școlile pot decide să participe doar dacă există acordul consiliului de administrație, în urma consultărilor cu părinții”, a adăugat oficialul.

În același timp, a adăugat Perciun, Ministerul Educației își propune să explice „mai clar părinților cum funcționează calificativele și descriptorii de performanță, astfel încât să poată urmări mai ușor progresul copiilor și să îi sprijine acolo unde este nevoie”.

În continuare, ministrul a pus la dispoziție un formular de înscriere pentru pilotarea Metodologiei de evaluare a rezultatelor învățării la nivelul învățământului primar. „Instituțiile interesate sunt invitate să completeze formularul”, a declarat Perciun.

În prezent, în învățământul primar, evaluarea rezultatelor învățării se face în baza descriptorilor „independent”, „ghidat” și „cu mai mult sprijin” și prin calificativele „foarte bine”, „bine”, „suficient”. În învățământul gimnazial și liceal, evaluarea se face cu note de la „1” la „10” și, după caz, cu calificativele „foarte bine”, „bine”, „satisfăcător”, „admis”. În februarie 2025, ministrul Dan Perciun anunțat că Ministerul Educației și Cercetării urmează să analizeze posibilitatea reintroducerii notelor pentru anumite discipline în clasa a IV-a.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: