Facebook/Cristina Gherasimov

FOTO Viceprim-ministra Gherasimov, vizită oficială la București: s-a întâlnit cu ministra de Externe și președintele Senatului

Viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov se află pe 13 februarie într-o vizită de lucru în România, la invitația ministrei române de Externe Luminița Odobescu. Cristina Gherasimov a avut întrevederi cu șefa diplomației române Luminița Odobescu și președintele Senatului Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre integrarea europeană a Republicii Moldova. Oficialii din țara vecină au dat asigurări că Bucureștiul susține ferm eurointegrarea Moldovei.

Vizita oficială la București a Cristinei Gherasimov s-a început cu o întrevedere cu Luminița Odebescu, la Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la București, în cadrul întrevederii dintre Luminița Odobescu și Cristina Gherasimov a fost discutat pe larg modul în care Republica Moldova intenționează să gestioneze procesul de negociere cu Uniunea Europeană. Au fost trecute în revistă proiectele comune care pot fi implementate în domeniul integrării europene, precum și resursele necesare pentru realizarea acestora.

MAE-ul de la Bucurelti a menționat că Luminița Odobescu a subliniat că susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă un obiectiv ferm asumat de către Guvernul României.

Ministrul Luminița Odobescu a asigurat că eforturile diplomatice și politice ale României vor continua, sens în care a reamintit programele de formare organizate de România în domeniul afacerilor europene dedicate diplomaților și funcționarilor din administrația centrală a Republicii Moldova și schimburile de experiență la nivel tehnic între instituții. A asigurat de preocuparea constantă la nivelul Guvernului României pentru continuarea organizării unor astfel de programe, mai ales în contextul demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul român a încurajat continuarea cooperării, la nivel de lucru, între instituțiile din România și cele de la Chișinău pentru susținerea reformelor instituționale și pentru asigurarea schimbului de bune practici”, se arată în comunicat.

De asemenea, ministra română de Externe a remarcat și reformele implementate de țara noastră pe drumul spre eurointegrare. „Șefa diplomației române a evocat eforturile de reformă ale Republicii Moldova, vizibile și apreciate inclusiv la nivel european, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze multiple crize generate pe fondul agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse asupra Ucrainei”, au menționat reprezentanții MAE-ului din țara vecină.

Viceprim-ministrul Cristina Gherasimov și ministrul Luminița Odobescu au evidențiat necesitatea unei acțiuni comune în vederea asigurării unui proces sustenabil, durabil și ireversibil de aderare a Republicii Moldova la UE. Cei doi demnitari au evidențiat că procesul de reformă este unul complex, dar care pregătește calea către integrarea în Uniunea Europeană și către prosperitatea dorită de cetățenii Moldovei, a precizat sursa citată.

Vizita în România a viceprim-ministrului Cristina Gherasimov reprezintă o reconfirmare a relației speciale dintre România și Republica Moldova, precum și a stadiului excelent al dialogului bilateral”, se mai arată în comunicat.

Facebook/Cristina Gherasimov

La rândul său, Cristina Gherasimov a venit cu detalii despre subiectele abordate la întrevedere.

Am discutat despre următorii pași în parcursul european al Republicii Moldova și despre rezultatele recentei mele vizite la Bruxelles, în cadrul căreia a fost demarată prima etapă a procesului de evaluare a legislației noastre cu cea a UE. (…) Am analizat modalități prin care putem prelua și aplica în practică exemple concrete din experiența României în procesul de aderare. În acest sens, am convenit să intensificăm cooperarea dintre Biroul pentru Integrare Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al României, dar și alte instituții relevante în acest proces”, a scris oficiala pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Cristina Gherasimov și Luminița Odobescu au stabilit să continue aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și Moldova.

I-am mulțumit doamnei ministră pentru suportul necondiționat de care țara noastră a beneficiat și beneficiază în continuare din partea României. Fără îndoială, România este principalul nostru susținător în procesul de aderare la UE și ne bucurăm să avem alături un prieten și partener de încredere. (…) În încheiere, am reiterat că relațiile dintre Republica Moldova și România sunt mai puternice ca niciodată și vom continua să le aprofundăm în spiritul parteneriatului nostru strategic și a comunității de limbă, cultură și istorie”, a menționat ea.

Facebook/Cristina Gherasimov
Facebook/Cristina Gherasimov
Facebook/Cristina Gherasimov

Ulterior, Cristina Gherasimov s-a întâlnit și cu președintele Senatului României Nicolae Ciucă. Întrevederea a avut loc în incinta sediului Senatului.

Cristina Gherasimov a declarat că a discutat cu președintele Senatului despre parcursul european al Republicii Moldova și despre progresele în procesul de aderare.

Am subliniat că apartenența la marea familie a Uniunii Europene este prioritatea zero a autorităților de la Chișinău și vom munci în continuare astfel încât acest obiectiv să devină realitate cât de curând posibil. De asemenea, am mulțumit pentru suportul necondiționat al României, inclusiv în obținerea votului pozitiv pentru lansarea negocierilor de aderare. Am primit un mesaj ferm de susținere pentru parcursul nostru european, dar și asigurări că România va fi în continuare alături de Republica Moldova”, a precizat Gherasimov pe Facebook.

Facebook/Cristina Gherasimov
Facebook/Cristina Gherasimov
Facebook/Cristina Gherasimov
Facebook/Cristina Gherasimov

Iar Nicolae Ciucă a declarat că Parlamentul României, care este format din Senat și Camera Deputaților, va continua să sprijine eurointegrarea Moldovei.

Mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc, astăzi, cu Cristina Gherasimov. (…) Am asigurat-o de continuarea susținerii pe care Parlamentul nostru o acordă Republicii Moldova în plan european. Sprijinul nostru constă în pregătirea cadrului de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles, identificarea de specialiști care pot sprijini buna funcționare a administrației publice de peste Prut și o pregătirea unei agende de reforme necesare. Apreciem adoptarea recentă a Planului de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE și încurajăm implementarea măsurilor cu care guvernul de la Chișinău s-a angajat în fața Comisiei Europene, în această fază a procesului de aderare”, a menționat Nicolae Ciucă pe rețelele de socializare.

Facebook/Nicolae Ionel Ciucă
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Precizăm că acesta este prima vizită oficială a Cristinei Gherasimov la București, de când a preluat funcția de vicepremier pentru integrarea europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

vestipmr.info

NM Espresso: MMZ din Rîbnița și-a reluat activitatea, Polonia a deportat 13 cetățeni moldoveni, iar la Chișinău se prăbușește podul de pe strada Ismail

Transnistria: gaz, drepturile omului

Uzina metalurgică moldovenească din Rîbnița și-a reluat activitatea — Transnistria primește din nou până la 2,2 milioane de metri cubi de gaz pe zi, a anunțat publicația «MOST». Totodată, Centrala electrică de la Cuciurgan a crescut producția de energie electrică până la 250 MW, în ciuda unui acord cu Chișinăul de a nu folosi gazul pentru industrie.

Anterior, liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, avertizase despre riscul unui «colaps financiar și social» pe fundalul crizei energetice și al reducerii producției industriale aproape la jumătate.

Între timp, Sovietul Suprem al Transnistriei a adoptat o lege care interzice «propaganda LGBT, schimbarea de sex și renunțarea la procreare». În stânga Nistrului, aceste acțiuni se pedepsesc acum cu amenzi și suspendarea activității, dacă este vorba despre o persoană juridică.

Moldova și Polonia

Polonia a deportat 40 de cetățeni străini, printre care 13 moldoveni, «din motive de securitate și ordine publică». Printre cei expulzați se numără persoane suspectate de încălcarea regulilor de imigrare, conducere în stare de ebrietate și sprijinirea migranților ilegali.

Ministerul de Externe al Moldovei a confirmat deportarea cetățenilor moldoveni, precizând că zborul charter a fost organizat «în cadrul mecanismului de readmisie». Ministerul a menționat că o operațiune similară a avut loc și în aprilie.

Concertul lui Usatîi: reacția autorităților

Autoritățile Republicii Moldova au calificat drept «o insultă la adresa memoriei noastre colective» concertul cu artiști ruși organizat de Renato Usatîi la Chișinău. Concertul a avut loc în apropierea expoziției «Trenul durerii», dedicată deportărilor staliniste.

Autoritățile au acuzat primăria că a permis desfășurarea concertului în apropierea expoziției.

Ion Sturza

Primăria a replicat că administrația orașului «doar înregistrează evenimentele», fără a le autoriza sau interzice, și a acuzat guvernarea de «manipulare».

Protestul partidului Vlah

Partidul «Inima Moldovei» al Irinei Vlah a organizat un protest în fața Președinției, acuzând-o pe Maia Sandu de amestec în alegeri în favoarea PAS. Vlah a declarat că are dovezi privind falsificarea alegerilor și a promis că în noul parlament va crea o comisie de anchetă privind «abuzurile și finanțările ilegale».

Ea a îndemnat opoziția să se unească și să «apere fiecare vot», mai ales în diasporă.

Partidul Republican INIMA Moldovei

PAS vs Spații Verzi

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a cerut demisia directoarei interimare a Întreprinderii Municipale «Spații Verzi», Emilia Braga, acuzând-o că a semnat contracte de milioane cu propria firmă, Flower Bloom, și că ar fi folosit angajații în scopuri personale.

Braga a respins acuzațiile drept «nefondate», declarând că, de la numirea sa în funcție, în anul 2022, nu a semnat niciun contract cu întreprinderea sa.

Un pod din Chișinău se prăbușește

O bucată de beton s-a desprins din structura podului de pe strada Ismail din Chișinău și a căzut chiar în fața unei mașini aflate în trafic — din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Primăria a comentat incidentul, spunând că proiectul de reparație a podului este «în faza de verificare», iar după finalizarea acesteia vor începe achizițiile publice.

Autoritățile municipale au menționat că se efectuează deja «lucrări pentru consolidarea siguranței podului» și au promis o reparație capitală în viitor.

Greva avocaților: continuare

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că situația în justiție rămâne «sub control», în ciuda grevei avocaților, dar a admis posibile întârzieri în examinarea cauzelor. Ea a dat asigurări că ministerul poartă consultări cu avocații și «nu va admite blocaje de sistem» sau încălcări ale drepturilor cetățenilor.

Alegerile din Boldurești: continuare

CEC a decis organizarea de noi alegeri în comuna Boldurești, după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia de invalidare a rezultatelor turului doi, în care a câștigat Nicanor Ciochină, acuzat în dosarul adolescentului care a decedat în urma accidentului produs de acesta. CEC a admis contestația contracandidatului Sergiu Bulicanu și a declarat nul turul doi al alegerilor. Decizia a fost luată cu șase voturi pentru și două abțineri.

Studii universitare la distanță

Începând de săptămâna viitoare, în Moldova debutează etapa principală de admitere în universități, iar pentru prima dată candidații pot alege forma de învățământ la distanță. Conform noilor reglementări, programele cu frecvență pot fi adaptate în format online, cu excepția domeniilor precum medicina, arhitectura sau artele.

Aeroportul Chișinău va purta numele lui Eugen Doga

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind atribuirea numelui compozitorului Eugen Doga Aeroportului Internațional Chișinău.

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a numit această decizie «un gest de recunoștință națională» față de maestru, iar premierul Dorin Recean a subliniat că «Moldova este capabilă să dea naștere la talente remarcabile».

Calea Ferată

Întreprinderea de stat «Calea Ferată din Moldova» va organiza licitații pentru vânzarea a 82 de locomotive, 41 de vagoane de pasageri și 90 de boghiuri (cărucioare). De asemenea, va da în arendă două imobile amplasate în Chișinău.

Banii obținuți vor fi folosiți pentru achitarea restanțelor salariale față de angajați.

Scandal bisericesc

În satul Grinăuți, raionul Rîșcani, enoriașii l-au scos cu forța din biserică pe preotul Constantin Turtureanu, după ce acesta a trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.

Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a calificat situația drept «tristă» și a declarat că 267 de enoriași s-au pronunțat împotriva deciziei parohului, iar comunitatea are deja un nou preot.

Moșneguțu a subliniat că decizia privind apartenența parohiei trebuie să aparțină comunității. Poliția a documentat incidentul și a promis să-i tragă la răspundere pe toți participanții.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: