FOTO/VIDEO În ajun au fost percheziționați, a doua zi au ieșit la protest. Partidul „Renaștere”, manifestație în fața Președinției 
Full Article 2 minutes read

FOTO/VIDEO În ajun au fost percheziționați, a doua zi au ieșit la protest. Partidul „Renaștere”, manifestație în fața Președinției 

Partidul „Renaștere” a protestat pe 3 august la Președinție. Potrivit reprezentanților partidului, acțiunea de protest a avut loc în legătură cu „instaurarea dictaturii și cenzurii prin centrul „Patriot””. 

De precizat că proiectul de lege propus de președinta Maia Sandu, privind înființarea Centrului pentru combaterea dezinformării, a fost adoptat în lectură finală pe 31 iulie. În proiectul inițial, structura se numea Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”. Potrivit autorităților, Centrul va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale.

„Faci reforme numai cu nebunie, numai cu tiranie”, a spus o susținătoare a Partidului „Renaștere”, în fața instituției prezidențiale.

„Jos Anti „Patrioții””, „Ți-a fost frică de glasul poporului”, „Opinia noastră nu este o crimă”, au fost unele din mesajele care se regăseau pe pancartele manifestanților.

Menționăm că în seara zilei de 2 august, ofițerii Centrului Național Anticorupție au desfășurat percheziții la sediul Partidului „Renaștere”, apropiat fugarului Ilan Șor. Informația a fost confirmată pentru NM de către ofițerul de presă al CNA Ina Voloșciuc. Potrivit informațiilor, formațiunea este vizată într-un dosar penal pentru corupere și spălare de bani.

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: