Iarna şi-a făcut simţită prezenţa încă de la primele ore ale zilei de duminică în zonele montane din judeţul Bistriţa-Năsăud, România, unde a nins. S-a intervenit cu utilaje şi material antiderapant pentru a curăţa carosabilul. Câţiva copaci au fost doborâţi de vânt şi ninsoare. Într-o zonă stratul de zăpadă a măsurat între 5 şi 10 centimetri. Autoritățile române au declarat că se circulă în condiții de iarnă pe mai multe sectoare de drum din zonele înalte și că este obligatoriu ca vehiculele care le tranzitează să fie echipate corespunzător, în special autovehiculele grele deoarece există risc de accidente, dar și de blocare a drumurilor.
Pentru Agerpres, șeful Secţiei de Drumuri Naţionale Bistriţa Alexandru Slavita a declarat că ninsoarea a început în jurul orei 3:00 dimineaţa şi că viscol a fost doar în Pasul Tihuţa, care face legătura cu judeţul Suceava.
Câţiva copaci au fost doborâţi de vânt şi ninsoare, însă fără a bloca circulaţia.
„În Tihuţa, avem nouă utilaje, acţionează şi acum de la Mureşenii Bârgăului până la limita cu judeţul Suceava. Au căzut şi copaci, vreo patru – un brăduţ şi câţiva salcâmi îngreunaţi. S-a acţionat cu vreo 80 de tone de material antiderapant pe Piatra Fântânele şi vreo 20 de tone pe Dealul Ştefăniţei. Viscol a fost doar în Tihuţa”, a precizat oficialul român.
Se menționează că stratul de zăpadă în zona Pasului Tihuţa măsoară, la această oră, între 5 şi 10 centimetri.
Reprezentatul județului Bistrița-Năsăud Teofil Cioarbă a scris pe rețelele de socializare că s-a acționat cu utilaje cu lamă și material antiderapant.
„Au fost utilizate 11 utilaje pentru drumurile naționale și 2 utilaje pentru cele județene. În prezent, nu s-au semnalat blocaje sau restricții de circulație ca rezultat al intervenției utilajelor. Se recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic. De asemenea, este important să nu plecați la drum în zonele cu altitudine înaltă fără a vă asigura că autovehiculul este echipat corespunzător pentru condițiile de iarnă”, a menționat Teofil Cioarbă.
Compania Națională română de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a declarat că „se circulă în condiții de iarnă pe mai multe sectoare de drum din zonele înalte”.
„Având în vedere faptul că în zonele înalte au început ninsorile, reamintim faptul că este obligatoriu ca vehiculele care le tranzitează trebuie să fie echipate de iarnă. În special autovehiculele grele trebuie să fie echipate cu lanțuri, deoarece există risc de accidente, dar și de blocare a drumurilor, ceea ce îngreunează acțiunea utilajelor de deszăpezire. Facem apel la conducătorii auto ca înainte să plece la drum să verifice prognoza meteo și atenționările CNAIR și ale poliției rutiere. Precizăm că utilajele de deszăpezire ale CNAIR și drumarii sunt mobilizați în teren și acționează acolo unde situația o impune”, au declarat reprezentanții Companiei.
Direcția Regională română de Drumuri și Poduri Cluj a publicat mai multe imagini cu acțiunile de deszăpezire pe drumurile din nord-vestul României.
„Noaptea trecută s-a acționat cu utilaje cu lamă și material antiderapant pe drumurile naționale din zona de munte a județelor Bistrița-Năsăud, Alba și Bihor. Circulați cu atenție!”, au comunicat reprezentanții Direcției.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!