Colaj NM

FOTO/VIDEO Protest cu îmbrânceli la ușa Guvernului: agricultorii și-au anunțat revendicările. Au fost chemați la discuții 

Îmbrânceli la ușa Guvernului, pe 18 decembrie. Mai mulți agricultori au ieșit la protest. Aceștia au anunțat despre cinci revendicări și au cerut discuții cu autoritățile. În fața manifestanților a ieșit ministra Agriculturii și Industriei Alimentare. Ludmila Catlabuga i-a chemat la discuții la minister, la ora 15:00. „O să mergem pe toate revendicările care le-ați înaintat”, a comunicat oficialul. 

Am înaintat cinci propuneri generale. (…) Prima este adoptarea acestei legi pe care noi am elaborat-o împreună cu Parlamentul. A doua este prelungirea importului licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina, ca să fie licențiate aceste importuri. O măsură care a ajutat foarte mult agricultorii în acest an și nu au vândut cerealele lor la prețuri medii de piață. A treia revendicare este achitarea datoriilor la subvenționare. (…) Rambursarea accizelor pentru anul 2024 conform legii în vigoare. (…) Deci, agricultorii au folosit motorină, au folosit accizele, statul nu i-a rambursat. Ultima revendicare ține de implementarea instrumentelor de garantare de stat pentru ca agricultorii să poată funcționa mai departe, adică obțină credite sau să refinanțeze datoriile lor curente”, a comunicat un manifestant.

Totodată, el a adăugat că „legea de bază prevede moratoriu la calcularea penalităților, moratoriu pe executări, suspendarea datoriilor”.

O altă prevedere este că pe parcursul acestei perioade, agricultorul va avea timp ca să-și poată decide soarta afacerii sale. Ori să-și vândă mijloacele fixe la un preț cât de cât mediu pe piață dar să nu fie preluat forțat și să fie vândut de către executorul judecătoresc la prețuri de nimic. Ori să renegocieze cu creditorul său în cazul în care el va accepta să-i reeșaloneze plățile pentru o altă perioadă mai lungă”, a menționat el.

Ulterior, protestul s-a lăsat cu îmbrânceli între protestatari și oamenii legii. La scurt timp, în fața manifestanților a ieșit ministra Agriculturii și Industriei Alimentare Ludmila Catlabuga. Oficialul i-a chemat la o discuție la minister – pe 18 decembrie, la ora 15:00.

O să mergem pe toate revendicările care le-ați înaintat”, a conchis ministra.

Actualizare: Ulterior, pe o rețea de socializare, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare Ludmila Catlabuga a revenit la subiect.

Eu îi aștept pe fermieri la dialog, Ministerul Agriculturii îi servește pe fermieri și aici putem găsi soluții pentru problemele din sector. Noi știm care sunt revendicările, avem răspunsuri pentru ele, avem soluții imediate pentru unele și pentru altele avem mecanisme care implică efort din ambele părți. Nici eu, nimic ministerul nu-și dorește dialog pe baricade, îi îndemnăm pe toți să aibă maturitatea să se angajeze într-o conversație cu argumente și cu soluții reale. Sunt la minister, deschisă să purtăm conversații și să găsim soluții. Dar pentru asta trebuie să comunicăm față în față, la subiect, cu cifrele pe masă, ca niște fermieri care știu ce să facă când lucrurile devin complicate”, a scris ministra.

NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker

Amintim, pe 17 decembrie, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va organiza proteste în centrul Chișinăului, timp de două zile, pentru că Guvernul ar tergiversa avizarea proiectului de lege care prevede măsuri de depășire a consecințelor secetei. Se anunța că acțiunile de protest vor avea loc pe 18 decembrie în fața sediului Guvernului și pe 19 decembrie la Parlament. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: