NewsMaker

Fraudele bancare, în creștere. Sfaturile poliției pentru a nu cădea pradă infractorilor

Poliţia Republicii Moldova atenţionează că în ultimul timp s-a atestat o creştere în domeniul fraudelor cu utilizarea cardurilor bancare, a clienţilor mai multor bănci din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă publicat luni, 6 aprilie, oamenii legii recomandă clienților băncilor să nu ofere nimănui datele despre carduri sau conturi.

Schema constă în  faptul că, infractorii iau legătura cu deţinătorii de carduri prin intermediul IP telefoniei, astfel mascând numărul real al acestora, iar pe ecranul victimelor se afişează numărul instituţiei bancare. Astfel, deţinătorii de carduri cred că discută cu angajaţii băncii şi le oferă datele cu caracter bancar. Sub pretextul blocării tranzacţiilor frauduloase fictive, care sunt prezentate de către escroci, ultimii cer numărul integral al cardului bancar, format din 16 cifre, cu numele şi prenumele deţinătorului de card, codul de securitate (CVV/CVC) şi apoi parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deţinătorului de card.

Obţinând acces la conturile Web/Mobile-banking ale clienţilor sau deţinători de carduri, escrocul efectuează ulterior transferuri de bani P2P către alte carduri şi/ sau conturi) sau diverse plăţi online.

În acest context, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului naţional de investigaţii, recomandă tuturor cetăţenilor să respecte următoarele regulile de securitate:

Nu divulgaţi nimănui (nici personalului băncii) informaţiile dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacţiei în mediul on-line), chiar dacă apelul este aparent efectuat de pe numere asemănătoare sau identice cu cele ale băncilor comerciale;

Petru a verifica dacă într-adevăr sunteţi apelaţi de către angajaţii băncii, sunaţi la numerele de telefon indicate pe website-urile băncilor comerciale, sau a celor indicate pe cardurile bancare, pentru verificare;

Nu transmiteţi cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine;

Verificaţi lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacţii suspecte, adresează-te băncii cât mai repede.

Dacă suspectaţi  o fraudă sau o activitate suspicioasă, contactaţi imediat Serviciul Clienţi, la numărul de pe verso cardului, valabil 24 de ore din 24.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: