„Frecările pe sub masă” și „Putin, politician înțelept”. Cum Irina Vlah și Vitalie Dragancea au acordat împreună un interviu presei din România
Full Article 5 minutes read

„Frecările pe sub masă” și „Putin, politician înțelept”. Cum Irina Vlah și Vitalie Dragancea au acordat împreună un interviu presei din România

Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, a acordat un interviu într-un format neobișnuit pentru publicația „Ziarul de Iași”. Împreună cu guvernatorul autonomiei, la întrebările jurnalistului a răspuns și Vitalie Dragancea, care se autointitulează „consilier informal, netitular al bașcanului, căruia nimeni nu-i achită salariu”. Reporterii NM au citit atent interviul și au aflat de la Dragancea despre „frecările astea, inclusiv și pe sub masă ca să le spunem așa, care generează îndepărtări” și la care întrebări ar fi mai bine ca bașcanul să nu răspundă, iar de la Vlah – ce crede despre Vladimir Putin și despre sine.

Jurnalistul român, care a intervievat bașcanul autonomiei în cadrul unui forum investițional la Comrat, a scris că acesta a fost un interviu atipic, „desfășurat în trei”. Este din cauza că la interviu a participat și Vitalie Dragancea, care a activat în calitate de consilier al lui Ion Chicu pe când acesta a exercitat funcția de premier. Din primăvara anului 2021, Dragancea o însoțește pe Irina Vlah la mai multe întrevederi și evenimente, iar în fața jurnaliștilor se autointitulează „consilier informal, netitular” al bașcanului, căruia nimeni nu-i achită salariu. În timpul interviului acordat publicației din România, Dragancea nu numai că a tradus răspunsurile Irinei Vlah, dar și a răspuns personal la multe întrebări, în locul bașcanului, menționând că „știe cum ar fi răspuns doamna în limba rusă”.

Dialogul publicat dintre reporter și Vlah și Dragancea a fost precedat de impresiile personale ale jurnalistului. Acesta a descris Găgăuzia ca „un loc în care puțini români și-au făcut drum”, în care găsești clădiri din oțel și sticlă, dar și statuia lui Lenin. O lume în care vezi tronând o stemă făcută după tipicul comunist, cu stele și spice de grâu, dar și reclame la „хот-дог”. Reporterul a descris modul în care bașcanul a comunicat cu oamenii în timpul forumului, iar de organizarea procesului s-a ocupat „fiul acesteia, Vitalii Vlah, responsabil cu protocolul” (Vitalii Vlah este șeful Direcției relații externe al Comitetului Executiv al Găgăuziei, nu este fiul bașcanului – nota NM).

„Primul bărbat al nației, «bașcanul», este o femeie care conduce Găgăuzia cu o autoritate necontestată de șase ani”, comunică jurnalistul. Acesta mai informează cititorii români despre apartenența etnică a lui Vlah – „pe jumătate găgăuză și pe jumătate bulgăroaică”, iar pe Dragancea îl caracterizează ca fiind „moldovean get-beget”.

În una dintre întrebările sale, reporterul se interesează, unde Vlah se simte „mai acasă”, ținând cont de faptul „tatăl este găgăuz, mama bulgăroaică, numele este românesc”, există „o simpatie declarată față de Federația Rusă și relații foarte bune cu Turcia”.

Vlah menționează că „în Moldova, unde altundeva?”. „Aici e casa noastră. Dar noi lucrăm cu toate țările, cu toate partenerele noastre. Noi lucrăm și cu Uniunea Europeană, cu Turcia, cu Rusia. Avem mulți parteneri ”, afirmă bașcanul.

În discuție intervine Dragancea și remarcă: „Eu știu cum ar fi răspuns doamna în limba rusă. Viziunea și comportamentul nostru presupun relații cu adevărat bune cu toți, fără să facem diferențe”.

Jurnalistul a precizat că a întrebat-o pe Vlah „nu ca guvernator, ca om”. În replică, Dragancea a răspuns în locul lui Vlah că „e foarte greu să scoți guvernatorul din om”.

Jurnalistul a vorbit cu Irina Vlah și despre politica externă a Moldovei. Acesta s-a interesat, „care va fi alegerea Găgăuziei, unde populația privește mai ales spre est”, dacă Moldova își va menține orientarea spre Vest. Bașcanul a răspuns în limba rusă la această întrebare. Dragancea a ajutat-o cu traducerea. Acesta a folosit, printre altele, expresia „frecările astea (…) inclusiv și pe sub masă”. Din afirmațiile lui Dragancea, răspunsul a fost următorul: „E bine să privim tabloul integral. În 2014, era o comunicare nu foarte bună între Centru și Comrat. De obicei, frecările astea, divergențele, inclusiv și pe sub masă ca să le spunem așa, generează îndepărtări. Doamna Vlah, în toată perioada mandatului său, a încercat să balanseze ca să fie într-o zonă de echilibru, să nu se dea atrasă în niciun conflict. Pentru a decide o direcție sau alta, trebuie mai întâi să depolitizăm…”.

Reporterul „Ziarului de Iași” i-a cerut, printre altele, lui Vlah să-l caracterizeze, într-o frază, pe președintele Rusiei Vladimir Putin. „Putin este un politician înțelept și puternic”, a răspuns bașcanul.

– Dar Maia Sandu? a întrebat jurnalistul.

– Nu…, începu să răspundă Vlah.

– Probabil, mai bine acuma este să nu răspundem, a intervenit Dragancea.

Jurnalistul i-a propus lui Vlah să se caracterizeze și pe sine într-o frază. Aceasta a răspuns în limba rusă. Dragancea a tradus: „Irina Vlah este un politician responsabil, un om care învață în fiecare zi și lucrează (…). A, da, asta trebuie de adăugat. Este omul care foarte mult visează, iar visele se transformă în fală”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: