border.gov.md

Funcționarii de rang înalt vor putea obține arme fără instruire și aviz medical? Proiect de lege

Funcționarii de rang înalt ar putea fi scutiți de obligativitatea de a absolvi cursul de instruire privind mânuirea armelor de foc și de a prezenta avizul medical pentru a le obține. De asemenea, ar putea fi interzisă acordarea permisului de armă și certificatului de deținător al armelor persoanelor locuiesc și dețin sau au deținut funcții în așa-numitele „instituții publice” din regiunea transnistreană. Aceste prevederi se regăsesc într-un proiect de lege, care se află în consultări publice până pe 18 iunie.

(Actualizare: 6 iunie, 19:00) În urma valului de critici, Ministerul Afacerilor Interne a eliminat din proiectul de modificare a Legii privind regimul armelor prevederea care ar fi permis demnitarilor să obțină permis de port armă fără a trece prin control medical și cursuri de instruire. De asemenea, deputatul PAS Radu Marian a publicat un mesaj în care menționează că excepția propusă în versiunea inițială a proiectului fost „o idee foarte proastă și neinspirată”. Parlamentarul a precizat că „deputații se opun categoric” unor astfel de derogări.

Știrea inițială

Inițiativa legislativă introduce o serie de modificări și completări la Legea privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă. Potrivit notei de fundamentare a proiectul de lege, propunerile documentul au drept scop transpunerea Directivei UE 2021/555 privind controlul achiziționării și deținerii de arme – un angajament pe care Republica Moldova și l-a asumat în cadrul exercițiului de screening bilateral cu Uniunea Europeană pe marginea Capitolului 24 – Justiție, liberate și securitate.

Printre prevederile inițiativei legislative se numără un amendament care obligă rudele unui deținător de arme să solicite poliției ridicarea armelor și munițiilor respective pentru păstrare până la stabilirea unui moștenitor. „Modificarea în cauză este dictată de riscurile la care se supun rudele defunctului, atunci când de sine stătător sunt obligate să aducă la organul de poliție, armele rudei decedate, fără a avea anumite cunoștințe despre arme și pericolul pentru viață sau sănătate a acestora”, se arată în nota de fundamentare.

Proiectul de lege propune și exceptarea persoanelor care dețin o funcție de demnitate publică de la obligativitatea absolvirii cursului de instruire teoretică și practică de mânuire a armei de foc, precum și de la prezentarea actelor medicale care să ateste faptul că sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi a folosi arme şi muniţii.

De asemenea, proiectul de lege stipulează interzicerea acordării permisului de armă și certificatului de deținător al armelor pentru persoanele care au domiciliul în stânga Nistrului (cu excepţia localităților Cocieri, Corjova, Coşniţa, Doroţcaia, Molovata Nouă, Pîrîta, Pohrebea, Vasilievca din raionul Dubăsari), municipiul Bender ori localitățile Gîsca, Chițcani, Zahorna, Merenești și Cremenciug din raionul Căușeni, dețin sau au deținut funcții în așa-zisele „instituții publice” din zonele menționate.

Totodată, inițiativa prevede că însoțitorii delegațiilor străine la nivelul șefilor de stat sau de guvern și ai altor demnitari străini care beneficiază de protecție vor putea introduce temporar arme pe teritoriul Republicii Moldova prin obținerea de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, a permisului de armă pentru perioada activității sau, după caz, a permisului de transport pentru tranzit.

În aceeași ordine de idei, se propune ca rezidenții unui stat străin, care intenționează să participe la competiții sportive sau la vânătoare, să fie obligați de a face dovada că sunt invitați de către instituțiile sau asociațiile abilitate în domeniu și să obțină de la serviciul abilitat al Ministerului Afacerilor Interne permis de armă pentru perioada activității sau, după caz, permis de transport pentru tranzit.

Proiectul de lege mai propune interzicerea achiziționării armelor de recuzită, de start, de semnalizare și a celor cu tranchilizante de către persoanele fizice, astfel încât acestea să poată fi procurate doar de persoane juridice.

Proiectul de lege conține și un amendament care stipulează modificarea condițiilor de deținere și comercializare a armelor și munițiilor, prin instituirea obligativității ca acestea să fie supuse tragerii experimentale, în cazul armelor cu țeavă ghintuită. Potrivit notei de fundamentare, această modificare urmărește alinierea la cerințele UE privind trasabilitatea armelor.

Inițiativa legislativă vine și cu o propunere privind dublarea perioadei de valabilitate a certificatului de efectuare a examinării tehnice periodice, de la 5 la 10 ani.

La fel, se propune obligarea persoanelor care administrează/gestionează tiruri de trageri, să colecteze și distrugă toate tuburile de cartușe trase, precum și cartușele care au făcut rateu, cele degradate sau expirate.

În același timp este înaintat un amendament prin care persoanele juridice autorizate să transporte arme și muniții sunt obligate să informeze autoritatea de poliție de nivel central abilitată cu atribuții de supraveghere și control a armelor în cazul transportării unui număr mai mare de 5 unități de arme sau de 25 000 de cartușe.

Proiectul de lege prevede și referințe la călătoria/tranzitul prin statele Uniunii Europene cu arma/armele personale, prin obligația de deținere a pașaportului european pentru armele de foc, recunoașterea acestui pașaport european pentru armele de foc de către autoritățile din Republica Moldova, precum și, faptul că, prevederile referitoare la pașaportul european pentru armele de foc vor fi puse în aplicare la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

1 Proiect Modificare Legea 130… 68402a092458c by Ana-Maria

2 Nota de Fundamentare 68402a123bd7b by Ana-Maria

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun taxe comerciale de 25% pentru Moldova. Trump, în scrisoarea către Sandu: „Este o mare onoare”

Statele Unite ale Americii vor impune, începând cu 1 august 2025, un tarif comercial de 25% pentru toate produsele moldovenești exportate pe piața americană. Decizia este anunțată într-o scrisoare adresată președintei Maia Sandu, semnată de președintele american Donald Trump și publicată pe rețeaua sa socială.

Donald Trump precizează în scrisoarea adresată Maiei Sandu că tariful de 25% este „mai mic decât nivelul necesar pentru a corecta dezechilibrul comercial cu Republica Moldova”.

Totodată, liderul de la Casa Albă dă asigurări că, în cazul în care investitorii moldoveni vor produce direct pe teritoriul american, aceste tarife nu vor fi aplicate, iar aprobările vor fi acordate „rapid și eficient”.

În schimb, avertizează Trump, dacă autoritățile de la Chișinău vor decide să majoreze propriile taxe, valoarea acestora va fi adăugată peste cei 25% impuse deja de Washington.

Pe lângă Republica Moldova, noile tarife anunțate de Washington vizează și alte cinci state: Algeria, Brunei, Irak, Libia și Filipine. Tarifele variază între 20% și 30%, în funcție de țară. Potrivit administrației americane, măsura are scopul de a corecta dezechilibrele comerciale și de a proteja securitatea economică a Statelor Unite.

Solicitat pentru un comentariu, nici Guvernul, nici Președinția nu au răspuns, deocamdată.

Truth social/Donald Trump
Truth social/Donald Trump

Tarifele lui Trump

Amintim că administrația Trump, în aprilie anul acesta, a introdus tarife de import împotriva majorității partenerilor comerciali ai SUA. Taxele variau între 10% și 49%.

S-a anunțat că pentru China tarifele vamale vor fi de 34%, pentru Uniunea Europeană – 20%, pentru Marea Britanie – 10%. Cele mai ridicate tarife au fost impuse Cambodgiei – 49%, Vietnamului – 46% și Sri Lankăi 44%. Tarifele vamale au afectat și Moldova – 31%, Kazahstanul – 27% și Ucraina – 10%. Federația Rusă nu s-a regăsit pe lista țărilor afectate de taxele vamale. Se menționa că tarifele vor intra în vigoare pe 9 aprilie. Ulterior, Trump a adăugat încă 50% pentru China, majorând astfel suma totală a taxelor vamale la 104%.

Totuși, Trump a anunțat ulterior o pauză de 90 de zile, până pe 9 iulie, pentru a permite încheierea unor acorduri comerciale. În același timp, tariful de bază de 10% a fost, totuși, aplicat.

Referindu-se la scrisori, Trump a anunțat că în curând guvernele străine le vor primi. În acestea vor fi precizate valorile tarifelor pe care țările respective vor trebui să le plătească pentru importul de bunuri în SUA. Se subliniază că este vorba despre acele state care nu vor încheia acorduri cu Washingtonul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: