Pe parcursul anului 2022 au fost întocmite 540 de procese-verbale pentru tăieri ilicite de păduri, iar 13 persoane din cadrul Agenției „Moldsilva” au fost eliberate din funcție. Un raport în acest sens a fost prezentat, pe 26 iulie, Comisiei mediu, climă și tranziție verde în cadrul audierilor publice cu privire la rezultatele controalelor exercitate de către garda forestieră, parte componentă a serviciului silvic din subordinea Agenției „Moldsilva”, în fondul forestier național, gestionat de entitățile silvice, în perioada 2022-2023.
La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Inspectoratului pentru protecția mediului și ai Agenției „Moldsilva”.
Potrivit raportului, pe parcursul anului 2022, au fost efectuate 5166 de revizii în cadrul entităților subordonate Agenției. Ca urmare a acestor revizii, au fost întocmite 540 de procese-verbale pentru contravenții precum tăieri ilicite, pășunat neautorizat al animalelor și vătămarea culturilor silvice, braconaj și alte contravenții silvice.
În anul 2023 au fost efectuate 2226 de revizii și întocmite 159 de procese-verbale.
În perioada de raportare, au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligațiunilor de serviciu și neglijență în activitate. Sancțiunile au fost aplicate atât persoanelor cu funcții de răspundere, cât și persoanelor responsabile de paza și protecția vegetației forestiere din cadrul entităților silvice. Astfel, circa 300 de persoane au fost sancționate disciplinar, iar 13 persoane au fost eliberate din funcție.
În scopul examinării sesizărilor și petițiilor, precum și pentru efectuarea controalelor inopinate, au fost create grupuri de lucru de către Secția protecția pădurii și garda forestieră din cadrul Agenției „Moldsilva”, care au întreprins examinări în teren în circa zece entități silvice.
În cadrul audierilor, participanții au abordat și aspecte care vizează activitățile întreprinse de responsabilii din cadrul Agenției „Moldsilva” în vederea recuperării prejudiciilor cauzate, ca urmare a contravențiilor silvice înregistrate.
Comisia mediu, climă și tranziție verde a luat act de informația prezentată și va monitoriza implementarea recomandărilor în vederea redresării situației în domeniu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!