Fuzionarea celor două universități din Chișinău: ce statut va avea USEFS și cum rămâne cu taxele de studii. Perciun, discuție cu rectorii instituțiilor 
Full Article 3 minutes read

Fuzionarea celor două universități din Chișinău: ce statut va avea USEFS și cum rămâne cu taxele de studii. Perciun, discuție cu rectorii instituțiilor 

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a discutat, pe 3 ianuarie, cu rectorul Universității de Stat din Moldova (USM) Igor Șarov și rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) Viorel Dorgan. Potrivit Ministerului Educației, după fuzionarea celor două instituții, Universitatea de Educație Fizică și Sport va avea statut de Institut în cadrul USM. Totodată, sursa a menționat că toți salariații USEFS vor fi transferați la USM, iar studenții își vor continua studiile la aceleași programe și cu taxele de studii stabilite în anul precedent. 

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au declarat că Universitatea de Educație Fizică și Sport va avea statut de Institut în cadrul Universității de Stat din Moldova, după fuzionarea celor două instituții.

Noua structură va beneficia de autonomie largă și va include toate cele trei facultăți ale USEFS – Kinetoterapie, Educație Fizică și Sport și Științe ale Securității. Restructurarea instituției a fost discutată astăzi în cadrul unei întrevederi a ministrului Dan Perciun cu rectorul USM Igor Șarov și rectorul USEFS Viorel Dorgan”, au relatat reprezentanții Ministerului.

Potrivit sursei, Perciun a menționat că toți salariații USEFS vor fi transferați la USM, iar studenții înmatriculați la programele de studii superioare de licență, master și doctorat își vor continua studiile la aceleași programe și cu taxele de studii stabilite în anul precedent. Totodată, procesul educațional va continua în campusul existent.

Noul statut al USEFS va consolida capacitățile instituției și o va ajuta să își depășească problemele și va spori credibilitatea în rândul partenerilor externi”, a declarat Perciun.

Ministerul a adăugat că „USEFS s-a confruntat în 2023 cu probleme financiare considerabile, deficitul financiar de circa 6 milioane de lei fiind acoperit de Ministerul Educației și Cercetării” iar „pentru a susține sectorul de educație fizică și sport, ministerul va investi 10 milioane de lei în infrastructura fostei USEFS”.

***

Pe 27 decembrie 2023, Guvernul a aprobat reorganizarea Universității de Stat din Moldova prin fuziunea (absorbția) Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Se menționa că hotărârea va intra în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Premierul Dorin Recean i-a mulțumit ministrului Dan Perciun pentru „transformările destul de dificile” asumate și a spus că decizia este importantă pentru studenți. La rândul său, Perciun a îndemnat la ședința Guvernului „la abținerea de la distribuirea falsurilor și insinuărilor care nu servesc nimic altceva decât interesul unora de a menține mai departe universitatea captivă pentru anumite interese private”. „Odată cu absorbția va exista un nou suflu și o nouă perspectivă de dezvoltare pentru domeniul sportului la care noi ținem foarte mult”, a adăugat ministrul.

În aceeași zi, socialiștii au protestat la Guvern cu privire la decizia aprobată de miniștri. Ei au spus că ar avea loc „o crimă prin închiderea universităților”. În reacție, reprezentanții Guvernului au îndemnat manifestații „să facă politică pe alte subiecte, nu pe teme care vizează calitatea serviciilor”.

Anterior, reprezentanții Ministerului Educației au declarat că au fost determinați să ia această decizie din cauza numărului mic de studenți care își fac studiile la USEFS, formarea cărora ar presupune investiții mari în logistică și echipament. Mai exact, în prezent la Universitatea de Educație Fizică sunt înmatriculați, în total, 1.871 de studenți (licență și master), comparativ cu 11.148 la USM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: