Numărul de locuri în spitalele din municipiul Chișinău pentru persoanele infectate cu coronavirus sunt la limită, iar circa 98% dintre pacienții spitalizați sunt persoane nevaccinate, care dezvoltă forme grave ale infecției. Datele au fost prezentate de către șeful interimar al Direcției sănătate și asistență socială a Primăriei Chișinău, Boris Gâlcă.
Potrivit reprezentanților Primăriei Chișinău, toate spitalele din municipiu au fost implicate pentru spitalizarea pacienților cu Covid. În total, sunt disponibile 1353 de locuri și 79 de paturi de terapie intensivă. Săptămâna trecută, la Spitalul „Sf. Treime” au fost activate, suplimentar, 18 paturi de terapie intensivă. În prezent, sunt în curs de pregătire încă 200 de paturi pentru internarea pacienților cu Covid.
„Am avut o săptămână cu recorduri zilnice la capitolul număr de infectări, dar și la numărul de decese. Toate spitalele municipale au fost implicate în circuitul Covid. Suntem la limită cu paturile de staționar, suntem în dificultate cu paturile de Terapie Intensivă – ele nu ajung. Se eliberează de cele mai multe ori odată cu decesul pacientului, cu regret. Pe parcursul pandemiei, numărul de paturi la Terapie Intensivă s-a majorat de 4 ori, ceea ce este un lucru deloc ușor, sunt paturi foarte costisitoare”, a menționat Boris Gâlcă.
Responsabilul pentru Direcția sănătate a reiterat că tulpina Delta este foarte agresivă și contagioasă. Printre pacienții infectați sunt și persoane vaccinate, însă acestea dezvoltă, de obicei, forme ușoare ale infecției.
„Repet cele cunoscute deja. Facem aceste analize zilnic: din numărul total de internați – 97-98% sunt persoane nevaccinate. Ele dezvoltă forme grave, critice, iar odată ajunse la terapie intensivă, șansele lor de viață scad cu 15%. Atunci când ajung la intubare, cu forme extrem de grave, șansele lor de supraviețuire ajung la doar 5-10%”, a menționat Gâlcă.
În prezent, rata de vaccinare anti-Covid în mun. Chișinău constituie circa 36%. „Este mult prea insuficient. Pentru a ajunge la 75-80% pentru imunitate colectivă avem mult de muncit. Deși, în ultimul timp, se atestă o creștere a ratei de vaccinare”, a mai menționat Gâlcă.
Reprezentantul Primăriei a remarcat că lucrătorii medicali sunt epuizați.
„Situația rămâne foarte complicată în asigurarea cu resurse umane. Colegii noștri sunt epuizați: imaginați-vă că de aproape 2 ani sunt implicați în pandemie, muncesc fără odihnă, fără program, muncesc fiindcă nu există alte persoane care să-i înlocuiască și, uneori, muncesc și două și trei ture la rând cu dedicație. Este o situație foarte complicată”, a mai spus Gâlcă.
Vaccinarea rămâne, în continuare, cel mai eficient instrument pentru prevenirea dezvoltării unor forme grave ale infecției Covid. În spitalele din Chișinău sunt internați circa 50% dintre pacienții în stare gravă din țară, infectați cu coronavirus. Din 2 martie până în prezent, în Republica Moldova, au fost imunizate anti-Covid circa 830 de mii de persoane.