Gata cu milioanele din comisioane? PAS propune reglementarea activității agenților imobiliari: contracte, bonuri de plată și cursuri
Full Article 5 minutes read

Gata cu milioanele din comisioane? PAS propune reglementarea activității agenților imobiliari: contracte, bonuri de plată și cursuri

Agenții imobiliari din Republica Moldova vor trebui să urmeze un curs de pregătire profesională. Ulterior, cu un certificat de autorizare a prestării serviciilor, aceștia vor putea activa. De cealaltă parte, cetățenii vor putea verifica dacă agenții imobiliari sunt autorizați sau nu. În acest sens va fi creat un registru electronic de stat al agenților imobiliar. Pe 20 iunie, deputații Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au prezentat o inițiativă legislativă prin care se dorește „mai multă ordine în domeniul agenților imobiliari”. Potrivit deputaților PAS, agenții imobiliari vor fi obligați să ofere bonuri de plată pentru servicii și să introducă în cabinetul personal datele despre tranzacții. Modificările sunt propuse, au comunicat deputații PAS, urmare a plângerilor cetățenilor pe activitatea unor agenți imobiliari. 

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat pe 20 iunie că prin acest proiect de lege se va „aduce mai multă ordine în domeniul agenților imobiliari”. Inițiativa a fost elaborată în comun cu Ministerul Dezvoltării Economice și a Digitalizării.

În ultimii ani vedem cu toții o creștere majoră a prețurilor la apartamente și la imobiliare, și acest lucru cauzează neliniște și îngrijorare în societate în special în rândul tinerilor care vor să aibă și ei un apartament a lor. Vrem să spunem că noi vă auzim și înțelegem aceste îngrijorări și depunem eforturi ca să găsim soluții. Soluțiile la problema prețurilor mari la imobile nu sunt deloc simple, nu există o baghetă magică, o singură decizie care ar duce prețurile în jos și ar face ca imobilele să fie mai accesibile. În primul rând noi trebuie să încurajăm mai multe construcții ca să crească oferta și în acest sens se lucrează”, a precizat deputatul.

El a mai spus că a primit, în ultima perioadă, „foarte multe adresări de la cetățeni care se plâng pe activitatea unor agenți imobiliari”.

În primul rând se plâng pe comisioanele exagerate. (…) O persoană se plânge că un imobil este vândut cu un preț pe un site de anunțuri și tot același imobil este vândut de un agent imobiliar pe o rețea socială cu un preț de câteva zeci de mii de euro mai scump. (…) Nu avem o statistică exactă câte astfel de cazuri sunt, dar am primit suficiente adresări care să ne pună în gardă. De asemenea noi am fost sesizați referitor la lipsa de transparență a unor agenți imobiliari întrucât condițiile contractuale nu sunt stipulate nicăieri, fără detalii despre comision, despre starea clădirii sau a apartamentului. La fel am fost sesizați despre cazuri în care agenții imobiliari operează cu falsuri cu privire la starea apartamentului sau a gradului de finisare a blocului de locuit”, a menționat parlamentarul.

Marian a spus că datorită proiectului se va face „ordine în domeniul agenților imobiliari, astfel încât oamenii atunci când fac aceste tranzacții imobiliare să aibă toată informația la îndemână referitor la condițiile apartamentului, condițiile blocului, la comision, la prețul tranzacției și să poată vedea dacă agentul imobiliar este de încredere sau nu”.

Deputata PAS Marina Morozova a precizat că, doar în Chișinău, în mediu anual se vând circa 20 000 de apartamente și case, iar 60% dintre aceste tranzacții se fac cu ajutorul agenților imobiliari. Volum investițiilor doar în apartamentele noi din Chișinău, în 2023, a fost de 490 milioane euro.

Morozova a spus că „legea va urmări protecția consumatorilor, protecția agenților imobiliari onești, dar și combaterea fraudelor și combaterea evaziunii fiscale”.

Un prim aspect al legii ține de procedura de autorizare a agenților imobiliari. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de pregătire profesională pentru a dobândi calitatea de agent imobiliar profesionist. Agentul imobiliar va deține un certificat de autorizare a prestării serviciilor, în baza căruia va putea activa. Va fi creat registrul electronic de stat al agenților imobiliar: fiecare cetățean va putea verifica dacă persoana este autorizată sau nu. Persoanele care nu vor fi înregistrate în registru nu vor putea activa în calitate de agenți imobiliari. Vor putea activa exclusiv în baza unul contract încheiat în formă scrisă. (…) Agenții imobiliari vor fi obligați să ofere bonuri de plată pentru servicii. De asemenea, fiecare agent imobiliar va trebui să introducă în cabinetul personal datele despre tranzacții”, a evidențiat parlamentara.

Morozova a adăugat că se planifică ca „registrul tranzacțiilor să fie disponibil public într-o anumită formă, pentru ca fiecare cetățean să fie informat despre toate datele din registru”.

De asemenea, (nota red. legea) prevede procedura de suspendare, sancționare a calității de agent imobiliar”, a precizat deputata partidului de guvernare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: