Gavrilița a comentat excluderea lui Tauber din cursa pentru Primăria Bălți: „Atunci când se respectă legea, câștigă democrația”
Full Article 2 minutes read

Gavrilița a comentat excluderea lui Tauber din cursa pentru Primăria Bălți: „Atunci când se respectă legea, câștigă democrația”

Prim-ministrul Natalia Gavrilița este de părere că finanțarea ilegală a partidelor politice este unul dintre principalii factori care duc la apariția corupției în Republica Moldova. De aceea, și cele mai mici semne în acest sens trebuie sancționate. Comentariul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 8 decembrie, în contextul excluderii Marinei Tauber din cursa electorală pentru șefia Primăriei Bălți.

„Atunci când se respectă legea, câștigă democrația”, a menționat Gavrilița și a amintit că decizia a fost luată de instanța de judecată, la inițiativa CEC, iar procedura a fost respectată.

„Finanțarea ilegală a partidelor este principalul factor care generează corupție în Moldova. Finanțarea ilegală cât de mică trebuie să fie interzisă și sancționată exact așa cum spune legea. Democrația întotdeauna câștigă de la punerea legii în capul mesei”, a mai spus Gavrilița.

Amintim că turul doi al alegerilor locale din mun. Bălți, planificat pentru 5 decembrie, a fost suspendat cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Bălți a dat curs solicitării CEC de anulare a înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral, pentru că a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia primei instanțe. La rândul său, Tauber susține că hotărârea este motivată politic și se va adresa la CEDO.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: