Opt persoane au fost condamnate la închisoare într-o schemă coordonată din penitenciarul din Bălți, legată de „punerea în vânzare a mașinilor aduse din Germania”. Schema a lăsat 25 de cumpărători de „mașini din Germania” fără 4.400.000 lei. Aceștia erau înșelați să achite anticipat sume de 120.000 lei inclusiv pentru vămuire. Inculpații au primit pedepse de până la 12 ani de închisoare. Sentințele nu sunt definitive. Informațiile au fost comunicate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Din cei opt inculpați, Judecătoria Chișinău i-a condamnat pe trei deținuți la încă 12 ani închisoare pe lângă termenul pe care deja îl ispășesc. Un complice de la libertate care locuia în Bălți a fost condamnat la 10 ani închisoare. Alți trei locuitori ai municipiului – un bărbat și două femei – la 8 ani și 6 ani închisoare, iar o femeie din Ialoveni care a avut rolul de a transmite banii din pretinsa arvună necesară vânzării unei mașini a fost condamnată la 3 ani cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar, cu condiția că nu va comite alte infracțiuni în această perioadă. Aceasta, conform PCCOCS, spre deosebire de ceilalți membri ai grupului infracțional, nu a mai fost în conflict cu legea și a avut un rol redus în schemă.
Faptele au avut loc în anii 2020-2021. Atunci, condamnații aveau vârste cuprinse între 18 și 37 de ani. Cinci din aceștia își ispășeau pedeapsa în penitenciarul din Bălți, de unde coordonau schema infracțională. Aceștia își ispășeau pedepsele inclusiv pentru omor cu incendierea persoanei, răpire de persoană, escrocherii și furt.
Conform PCCOCS, schema începea cu crearea unor conturi pe internet, pe care erau publicate anunțuri de vânzare a mașinilor ce urmau să fie aduse în Moldova din Germania. Fotografiile cu mașinile erau preluate de pe internet. În următoarea fază, în conversațiile telefonice, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1500 și 3000 euro. Ulterior în schemă interveneau persoanele de la libertate, care se întâlneau cu cumpărătorii pentru ca să primească banii. În unele cazuri, aceștia se întâlneau cu clienții chiar și lângă Vama Leușeni, cu pretenția că mașina e deja aproape de vamă, iar pentru vămuire ar fi nevoie de bani suplimentari.
Pentru ca să fie și mai credibili, aceștia semnau recipise și contracte tipizate de împrumut pentru arvunele primite, chiar și autentificat notarial într-unul din cazuri. În scopul prevenirii tragerii lor la răspundere, aceștia foloseau nume false în conturile create pe aplicațiile Facebook, Odnoclasniki, Viber și Whatsapp.
Al treilea cerc de persoane care erau ademeniți să intervină în schemă sunt martorii, mulți din ei fiind în căutarea unui loc de muncă. Martorii au declarat în judecată că erau rugați să transmită sumele de bani de la cumpărători către alte persoane, prin microbuze interurbane. În unul din cazuri, atunci când a fost rugat să transmită o astfel de sumă de bani, a intuit faptul că ar putea fi vorba de o escrocherie și i-a întors banii cumpărătorului. Conform PCCOCS, un martor din dosar s-a ales cu mâna dreaptă ruptă, după ce a fost constrâns de trei bărbați din Ungheni să-și schimbe declarațiile în dosarul escrocheriilor.
Suplimentar celor opt persoane condamnate acum, anterior, au mai fost trimiși în judecată doi soți și un alt bărbat, care au fost anunțați în căutare și condamnați în lipsa acestora.