Gavrilița a semnat acordul privind participarea Moldovei la „Orizont Europa”, programul pentru cercetare și inovare al UE
Full Article 2 minutes read

Gavrilița a semnat acordul privind participarea Moldovei la „Orizont Europa”, programul pentru cercetare și inovare al UE

Republica Moldova va participa la programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”. Acordul a fost semnat de către premierul Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel, Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, pe 27 octombrie.

Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel, Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, au semnat, la Bruxelles, Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027.

În rezultatul asocierii, Republica Moldova va obține drepturi de participare similare statelor membre ale UE, ceea ce îi va permite să coopereze şi concureze în calitate de partener egal în toate concursurile anunțate în cadrul Programului „Orizont Europa”.

Programul oferă oportunități pentru schimbul de bune practici europene și internaționale, atragerea cercetătorilor, accesul la infrastructură de cercetare și de soluționare a provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană.

Programul vine să continue eforturile Programului Cadru de cercetare și inovare Orizont 2020. Din 2014 și până în prezent Republica Moldova a beneficiat de 7,4 milioane de Euro în cadrul programului Orizont 2020. Rata de succes a proiectelor eligibile în cadrul programului este de 14 procente fiind superioară mediei statelor asociate din regiune.

Obiectivele programului semnat sunt promovarea cercetării și inovării, consolidarea legăturii dintre cercetare, inovare, educație și alte politici. Totodată, programul are scopul să asigure complementaritatea cu politicile și activitățile de cercetare și inovare la nivel național, regional și la nivelul Uniunii Europene.

Programul-cadru „Orizont Europa” se bazează pe trei piloni care se completează și sunt interconectați:

  1. sprijină excelența științifică în cercetarea fundamentală și dezvoltarea tinerilor talente în domeniile cercetării și inovării;
  2.  susține cercetarea care abordează provocări societale și tehnologii industriale în domenii precum sănătatea, securitatea, tehnologiile digitale și tehnologiile generice esențiale, clima, energia și mobilitatea, aprovizionarea cu alimente și resursele naturale și garantează că întregul proces de cercetare și inovare este finanțat și încorporat în problematica provocărilor globale;
  3. se axează pe intensificarea inovării prin instituirea Consiliului european pentru inovare și sprijină antreprenoriatul axat pe cercetare.

Cei trei piloni sunt susținuți de activități de consolidare al Spațiului European al Cercetării prin componentele: extinderea participării, răspândirea excelenței, reformarea și consolidarea sistemului european de cercetare și inovare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: