Gavrilița, interviu pentru Euronews: Ne dorim să aderăm la UE, nu și la NATO
Full Article 4 minutes read

Gavrilița, interviu pentru Euronews: Ne dorim să aderăm la UE, nu și la NATO

Moldova intenționează să devină membru al Uniunii Europene, nu și al NATO. Declarația a fost făcută de către premierul Natalia Gavrilița, într-un interviu pentru Euronews.

Natalia Gavrilița și-a exprimat regretul pentru ceea ce se întâmplă acum în Ucraina:

Condamnăm războiul și susținem cu tărie independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional. Noi locuim într-o regiune cu probleme de securitate, în special ținând cont de Transnistria și regiunea separatistă. Însă în prezent nu vedem un pericol sau riscuri de escaladare în regiunea transnistreană. Continuăm negocierile în formatul cunoscut. Moldova este o țară neutră și acest principiu se regăsește în Constituție. Ne așteptăm ca toți să acționeze în conformitate cu acest principiu”.

Întrebată cum ar acționa autoritățile în cazul în care trupele rusești ar ajunge la frontiera Moldovei, Gavrilița a răspuns:

„Este un scenariu ipotetic. Suntem concentrați în prezent pe gestionarea fluxului mare de refugiați. Avem peste 250 de mii de oameni care au trecut frontiera din Ucraina. Avem 120 de mii de oameni care ar putea rămâne în Moldova, este cel mai mare număr din Europa, raportat la populație. Suntem la limită și avem nevoie de asistență internațională pentru a face față crizei umanitare. Ne concentrăm pe provocările curente, în loc să discutăm scenarii ipotetice”.

 

Premierul a reiterat că Moldova are nevoie de susținerea partenerilor internaționali pentru a gestiona situația cu privire la numărul mare de refugiați. Întrebată dacă crede că Transnistria s-ar putea implica în conflictul provocat de Rusia în Ucraina, șefa Guvernului a răspuns:

„Într-adevăr, avem regiunea separatistă Transnistria. Acolo staționează trupe rusești. Timp de 30 de ani, am cerut în mod constant retragerea acestora. În prezent nu vedem riscuri sau planuri de implicare. Însă, desigur, situația este neclară și depinde de evoluția lucrurilor în Ucraina. După cum am spus, suntem o țară neutră și ne așteptăm ca toți partenerii internaționali să țină cont de asta. Pentru moment, discutăm în cadrul formatului de negocieri”. 

 

…suntem gata să ne facem tema pentru acasă pentru a atinge standardele UE

 

În ceea ce privește cererea de aderare la UE, Natalia Gavrilița a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt conștiente că procesul este de lungă durată.

„Știm că procesul de integrare este un proces de transformare de durată. În același timp, ținând cont de problemele de securitate din regiune, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal important pentru locuitorii țărilor care au depus cererile, o dovadă a faptului că sunt bineveniți într-o lume liberă. Suntem bineveniți în UE, acolo unde valorile democratice, supremația legii și a respectului față de drepturile omului, a dreptului internațional sunt principii fundamentale. Desigur, suntem gata să ne facem tema pentru acasă necesară pentru a atinge standardele de aderare la UE”.

 

Jurnalistul a întrebat-o pe Natalia Gavrilița cum comentează declarația anumitor partide politice românești, care susțin că Moldova ar trebui să organizeze un referendum cu privire la unirea cu România și de a accede în acest mod în UE și NATO.

„În prezent, nu discutăm această opțiune”, a răspuns premierul.

 

principiul neutralității este inclus în Constituție

 

Natalia Gavrilița a mai spus: „Principiul neutralității este inclus în Constituție și noi urmărim aderarea la UE, nu și la NATO”. 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: