Gazprom a remarcat că factura pentru gaz este achitată din buget: „Este un semnal despre problemele sistemice în sfera energetică a Moldovei”
Full Article 3 minutes read

Gazprom a remarcat că factura pentru gaz este achitată din buget: „Este un semnal despre problemele sistemice în sfera energetică a Moldovei”

Concernul rus „Gazprom” a confirmat achitarea datoriei pentru gaz de către partea moldovenească. Potrivit unei declarații publicate de agenția TASS, reprezentanții companiei au remarcat că a fost nevoie de resurse financiare din bugetul de stat pentru a plăti consumul respectiv. Potrivit „Gazprom”, acest lucru este o dovadă a „problemelor sistemice în sfera energetică a Moldovei”.

„Faptul că pentru achitarea gazului a fost nevoie de resurse din buget reprezintă un semnal despre problemele sistemice în sfera energetică a Moldovei. „Gazprom” speră că Moldova va lua măsuri pentru normalizarea situației și va asigura respectarea contractului pentru furnizarea gazului”, se arată în declarație.

Amintim că, în după-amiaza de 26 noiembrie, „Moldovagaz” a anunțat că a transferat către „Gazprom” suma restantă pentru consumul de gaz în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie. Este vorba despre o sumă de circa $74 mln.

***

În octombrie, părțile au ajuns la un acord pentru încheierea unui contract pe un termen de cinci ani pentru furnizarea gazului natural. Una dintre condiții reprezintă achitarea în termen a facturii. Pe 22 noiembrie, Chișinăul urma să transfere plata pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. „Gazprom” a avertizat că dacă nu va primi mijloacele financiare în termen de 48 de ore, va întrerupe furnizarea de gaz. Ulterior, conducerea concernului a căzut de acord să mai aștepte câteva zile.

Parlamentul a aprobat, pe 25 noiembrie, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede inclusiv alocarea a aproape 1,4 miliarde de lei pentru plata datoriei curente a Moldovagaz către Gazprom. A doua zi, pe 26 noiembrie, cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință și a aprobat alocarea sumei de peste 1,3 miliarde de lei de cître Ministerul Finanțelor către S.A. „Energocom”, pentru stingerea datoriei acumulate de Moldovagaz către Gazprom, pentru gazul furnizat în luna octombrie.

Șefa Executivului a menționat că soluția identificată reprezintă cesionarea datoriei companiei de stat Termoelectrica către Moldovagaz spre Energocom. Datoriile au fost formate în perioada anilor 2002-2008, în contul livrării de către SA „Moldovagaz”  a gazului natural către S.A. „Termoelectrica”. Datoriile sunt confirmate prin decizii judecătorești și se află în procedură de executare. În termeni proximi, S.A. „Energocom” împreună cu S.A. „Termoelectrica” vor semna un Acord ce va conține graficul de rambursare a creanțelor respective.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: