Gazul se scumpește, iar Guvernul va compensa primii 150 m3 de gaz. Gavrilița: Rog să nu consumați mai mult
Full Article 3 minutes read

Gazul se scumpește, iar Guvernul va compensa primii 150 m3 de gaz. Gavrilița: Rog să nu consumați mai mult

Tariful la gaz pentru lunile februarie și martie se va majora, însă pentru primii 150 m3 de gaz consumați mecanismul de compensare va rămâne același. Declarația a fost făcută de către premierul Natalia Gavrilița, în debutul ședinței Guvernului din 26 ianuarie.

Am avut o ședință împreună cu câțiva colegi de la Guvern și am făcut calcule, să vedem dacă ne putem permite noi compensații. Vin cu un mesaj important pentru cetățeni: indiferent dacă ANRE va accepta sau nu prețul propus de Moldovagaz, sau o creștere mai mică a tarifelor, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 m3 de gaz consumați în februarie și martie nu se va schimba”, a anunțat Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului a precizat că se va rămâne la mecanismul potrivit căruia primii 50 m3 de gaz consumați vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 m3 – 7,9 lei. Vor fi compensați până la 150 m3 de gaz. De asemenea, Guvernul va oferi compensații pentru unii agenți economici.

Avem în lucru mai multe scenarii, care urmează a fi discutate cu reprezentanții agenților economici, asociațiile de business. Guvernul va lua în calcul posibilitatea de oferire a compensațiilor pentru întreprinderile consumatoare de gaz care produc bunuri de primă necesitate – pâine, lapte, etc. Și companiile mici”, a mai spus Gavrilița.

Premierul s-a adresat către cetățeni cu îndemnul de a economisi în continuare consumul de gaz.

Îi rog să depună efort să nu consume mai mult de 150 m3, pentru a menține factura mai mică. Știu că mulți fac deja tot ce pot. În acest an, prioritatea tuturor trebuie să fie securitatea și eficiența energetică”, a mai spus prim-ministrul.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz a solicitat ANRE majorarea tarifului pentru consumatorii finali. Astfel, acesta s-ar putea majora cu 41%, până la 14,44 lei (fără TVA). În document este indicată suma de $620 pentru 1000m3, la un curs al dolarului de 18,33 lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: