Пограничная служба Украины

Genderdoc-M: Tânărul ucrainean îmbrăcat în haine de damă care intenționa să ajungă în Moldova era, de fapt, femeie trans

Pe 15 aprilie, Serviciul ucrainean de Grăniceri a făcut public cazul unui „tânăr îmbrăcat în haine de femeie” ce intenționa să părăsească Ucraina și să intre în Moldova. Angelica Frolov, coordonatoare de program al centrului de informație Genderdoc-M, a declarat pentru NM că, de fapt, este vorba despre o femeie trans care încă nu a avut timp să-și schimbe actele. Totodată, avea la ea un certificat de disforie de gen și a apelat la centrul Genderdoc-M pentru ajutor.

Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a anunțat pe 15 aprilie că în regiunea Odesa a fost oprit un taxi în care se afla un „ucrainean de 26 de ani în haine de femeie”. Conform informațiilor, tânărul plănuia părăsească Ucraina și să vină Moldova. Totodată, acesta deținea un certificat de serviciu militar temporar. Oamenii legii au întocmit un proces verbal pentru încercarea trecerii ilegale a frontierei, deoarece bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani nu au voie să iasă din Ucraina acum.

Angelica Frolov a declarat pentru NM că este vorba despre o fată trans care nu primise încă un pașaport nou cu sex feminin. Cu o zi înainte de a fi arestată, aceasta a solicitat la Genderdoc-M ajutor pentru deplasare și posibil tranzit prin Moldova, susține Frolov. Dar în ziua la care s-au înțeles, ea nu a putut să părăsească Ucraina.

„A oferit un certificat de disforie de gen, dar polițiștii de frontieră nu au înțeles nimic. Și au lansat știrea despre „un bărbat îmbrăcat în femeie”. Ea a spus că se va descurca cu această amendă, avea o scutire de la serviciul militar, un „bilet alb”. Dar adevărul este că nu au voie să iasă din țară. Femeile trans care nu au avut timp să-și schimbe documentele nu au voie să părăsească Ucraina. Deși, nici în armată nu se pot înrola”, a spus Frolov.

Potrivit ei, nici transsexualii care au primit deja documente ce indică sexul masculin nu sunt eliberați, deși nu au făcut armata și nu au legitimații militare.

„Nu sunt eliberați pentru că sunt deja bărbați conform actelor, iar femei trans – pentru că sunt încă bărbați conform documentelor”, a explicat Frolov.

Potrivit coordonatoarei Genderdoc-M, centrul îi ajută pe refugiați din Ucraina care aparțin comunității LGBT încă de la începutul războiului. Aproximativ 50 de persoane s-au adresat la ea. Potrivit Angelicăi Frolov, de regulă, acestea sunt cupluri de femei, unele cu copii. În mare parte, ele au nevoie de ajutor în tranzitul prin Moldova către alte țări. Centrul le oferă asistență juridică și psihologică, precum și cazare temporară.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: